Tento nejdůležitější včelí produkt provází dlouhá historie a spousta zajímavostí. K vytvoření 1 kg květového medu je nutné, aby jediná včela nasbírala nektar minimálně z tří milionů květů. Dráha, kterou při sběru nalétá, je srovnatelná se zhruba šesti oblety zeměkoule. Odtud pochází i lidový příměr „pilný jako včela“. I když se včele celým jménem říká včela medonosná, ony ho nenosí, nýbrž tvoří.
Staří Čechové znali sílu medu i medoviny, která má v mnohých jazycích české jméno med nebo met. Již slova praotce Čecha na hoře Řípu nasvědčují tomu, jaký význam byl přikládán medu v naší historii „Toť jest ta země krásná, mlékem a medem oplývající“. Dochované písemnosti dokazují, že med byl vyráběn od 5. století n.l. Češi si ze včelařství vytvořili tradici a tzv. brtníci (lesní včelaři) šířili znalosti o chovu a ošetřování včel i za hranicemi. V dobách středověku byli včelaři velmi uznáváni ve společnosti a zasluhovali velká privilegia. Za vlády Marie Terezie byly dokonce zakládány včelařské školy. Česká kuchyně nalezla využití pro med téměř všude. Medem se dochucovalo ovoce, povidla, koláče, ale i masitá jídla. Pečínky s medem, mandlemi, rozinkami a kořením představovaly vrchol kuchařského umění. Dalším výrobkem z medu jsou perníky. Staročeský perník si zasloužil tradiční ochrannou známku a stal se proslulým i ve světě.
První doklady o společném životě včel a člověka nám poskytují nástěnné malby
Nejstarší kreslený doklad o tom máme z doby paleolitické, tj. asi před 15 000 lety. Kresba pochází z Pavoučí jeskyně nacházející se u vesnice Bicorp ve Španělsku a jsou na ní znázorněni dva lidé vybírající med včelstvu usídlenému pravděpodobně ve skalní dutině. Podle použitých nádob, žebříku i kouře se dá soudit, že už tehdy šlo o vyspělý lovecký způsob včelaření. Podobné motivy byly nalezeny i v jiných jeskyních, např. v jeskyni Zombepata či Eland v Africe.
Za průkopníky včelařství jsou považováni Kréťané a Egypťané, kteří chovali včely v hliněných rourách již 3000 let př.n.l. Ve starém Egyptě věřili, že se včely zrodily z boha Slunce prostřednictvím slz, které ronil. V Koránu zase považují med za první požehnání, které Bůh na zemi seslal a bible popisuje zemi, kterou hledá izraelský národ jako místo, kde podávají manu, mléko a med. Egypťané med používali jako konzervant potravin, mumií, pro přípravu léčivých mastí a léků a jako obětinu bohům. V Egyptských pyramidách byly objeveny nádoby s medem z doby před 3 tisíci lety a tento med, který byl úplně zkrystalizovaný, byl vhodný k jídlu. Tak dlouhé uchování a v tak dobrém stavu bylo způsobeno tím, že med byl uskladněn v hliněných nádobách zalepených voskem na místě se stálou, nevysokou teplotou (méně než 12 °C) a s velmi nízkou vlhkostí.
Tajemství dlouhověkosti medu tkví především v jeho chemickém složení. Obsažené cukry jsou hygroskopické, což znamená, že absorbují vzdušnou vlhkost. Pokud se však nový med před skladováním dobře utěsní, vlhkost se vstřebávat nemůže a výrobek vydrží v nezměněné podobě prakticky navždy. Přírodní produkt má navíc pH okolo 3-4,5 a taková kyselina zlikviduje vše, co by v jiných látkách mohlo přežít.
Včelí produkty, a především med a propolis byly také hojně využívány ve starém Řecku a Římě. Antický lékař Hippokrates, který je dodnes znám jako „otec medicíny“, doporučoval med jako zázračný všeobecný lék na nemoci a jako univerzální antidotum (neboli protijed). Med se dávkoval nemocným jako samotný medikament, někteří lékaři ho pak předepisovali smíchaný s mlékem. Pythagoras s Hippokratem si vlastnosti medu vychvalovali a věřili, že za svou dlouhověkost vděčí právě jeho pravidelnému užívání. Asclepiades, další středověký lékař, který přišel z Malé Asie do Říma, učil, že med je příjemná potravina, která vyjasňuje mysl a prodlužuje život. Účinky medu popisovali ve svých dílech římský vědec Plinius starší či proslulý středověký perský lékař Avicenna.
Pravidelná konzumace medu má na zdraví člověka nepopiratelný účinek.
Med je zajímavý tím, že kromě selenu obsahuje téměř všechny stopové minerály s jejich blahodárným účinkem. Kromě vody (asi 15 až 20 %), jednoduchých cukrů fruktózy a glukózy (dohromady asi 50 až 70 %) med obsahuje 13 druhů aminokyselin včetně esenciálních, rostlinné bílkoviny z nektaru rostlin a živočišné bílkoviny z hltanových žláz včel. Najdeme v něm množství enzymů důležitých pro obnovu imunitního systému a vitamínů (především A, vitamíny skupiny B, C, D, H, K, P) a minerální látky. V medu najdeme i řadu kyselin – mravenčí, mléčnou, octovou, citronovou, šťavelovou. Kromě nich jsou v něm látky působící antibakteriálně, barviva, karoteny, flaviny, chlorofyl, melanin a pylová zrnka. Náš organismus dovede strávit všechny látky, které med obsahuje.
Med se doporučuje jako součást lidového léčitelství v následujících případech:
- Při onemocnění jater – hlavně při virovém zánětu jater, žlučníkových zánětech a při poškození jaterní tkáně chemickými léky.
- Je velmi účinný při léčbě onemocnění srdce a vysokého tlaku.
- Užívání medu přináší dobré výsledky při léčbě žaludečních a dvanácterníkových vředů.
- V případech sklerózy pomáhá rozmixovaná šťáva z cibule a medu. Můžeme jí léčit také infekce horních cest dýchacích.
- Sklenice teplého mléka s medem nejen uleví při kašli, ale také uklidňuje a přináší dobrý spánek.
- V mnoha případech má medová terapie úžasné výsledky např. při průjmech nebo při léčbě pásového oparu.
- Čím je pro kojence v potravě mléko, tím je pro staršího člověka v potravě med.
- Kornatění tepen je způsobené usazováním cholesterolu na vnitřních stranách tepen a žil. Díky svému vysokému obsahu antioxidantů dokáže med zabránit tvorbě cholesterolu.
- Med se také doporučuje při neurastenických projevech u dětí, sedativní účinek medu působí na vylepšení těchto stavů.
- Med se dobře osvědčil při pooperačních stavech. Vnější i vnitřní rány po operaci se staly bakteriologicky sterilními v průběhu několika dní a vnější se zahojily.
- Přítomnost fosforu a vápníku působí proti vzniku křivice a hořčík má zase uklidňující účinek. Lžíce medu denně snižuje tvorbu žaludečních šťáv.
- Tmavý med užíváme při nedostatku železa.
- Působí proti nočnímu pomočování dětí. Medový roztok se osvědčil a doporučuje všeobecně při otravách. Med je detoxikační (zbavuje tělo jedovatých látek a současně působí protizánětlivě).
- Síla včelího medu zastaví nejen infekci, ale také stárnutí a podrží nás při depresích. Květový med nezatěžuje trávení, lesní zase ledviny.
- Lžička medu denně se podává na posilnění imunitního systému, nejlépe ráno asi 20–30 minut před jídlem, nebo večer před spaním.
Kvůli jeho zkrášlujícím účinkům jej používaly i egyptské krasavice Nefertiti a Kleopatra
Med je znám tím, že má zvláčňující a hydratační účinek, což se cení zejména za chladného, deštivého a mrazivého počasí, ale také při následném pobytu v suchých nebo vytopených místnostech. Med výborně váže vlhkost, obsahuje výživné látky, má čistící a antibakteriální účinky, a tím působí léčivě a uklidňuje pokožku.
Kromě toho med krásně osvěžuje pleť, uklidňuje podráždění, tonizuje a vyživuje. Dovede vyhlazovat vrásky, léčit záněty kůže a omlazovat. Blahodárně působí proti ekzémům, oparům, psoriáze a dalším ústním nemocem.
Albert Einstein jednou řekl, že až vymřou včely, lidstvo je přežije o čtyři roky. Bez opylení nebude úroda, zvířata pojdou hlady a lidé s nimi. Domněnku Alberta Einsteina bychom měli brát vážně. Včely na celém světě vymírají a je čas uvědomit si, co to může mít za následky. Ze 100 druhů rostlin, které tvoří přes 90% světové produkce potravin, jich včely opylují více než 70.
Jak můžeme včelám pomoci? Zařiďte si zahradu a balkón tak, aby v nich byly včely spokojené. Nabídněte jim bohatý výběr rostlin, které mají různou dobu květu, například kombinace krokusů, pivoněk a pampelišek, maliníku, zvonků a komonice, ale i břečťanu, tymiánu a čemeřice černé vystačí svojí rozmanitostí včelám na celý rok. Ale pozor, včely neumí rozeznat červenou barvu. Vybírejte proto spíše rostliny, jejichž květy mají bílou, žlutou, fialovou, purpurovou nebo modrou barvu. Vyhněte se také používání přípravků na ochranu rostlin nebo používejte jen ty alternativy, které jsou pro včely neškodné. Místním včelám můžete pomoci i tak, že si budete kupovat med od včelařů ve vašem okolí.