Vlasy: Rituální symbol odkazující na magickou sílu člověka

Vlasy mají mnoho funkcí, záleží jen, z jakého úhlu se na ně díváme. Můžeme se na ně dívat z hlediska sexuality, jako na typicky ženský znak, jako na prvek společenské hierarchie nebo jako na ukazatel historie a doby stejně jako móda, která koneckonců opět ovlivňuje i úpravu vlasů. V kultuře Austrálie a Oceánie měly vlasy význam především v oblasti boje, kdy vlasy nepřátel zdobily zbraně a rozmanité magické sošky, které používaly k rituálům dopomáhajícím k dalším vítězstvím. Používaly se také mužské válečné čelenky, náhrdelníky a štíty na prsa, které byly z kůže a ozdobeny vlasy. Vlasy nepřátel zdobící zbraně, vlasy a skalpely pověšené ve vesnici měly také odhánět zlé duchy a zastrašovat nepřítele. Opasek z vlasů zabitých nepřátel nebo vyčesaných vlastních vlasů vyráběly dívky pro svého nastávajícího.

Ne všude na světě je dovoleno si vlasy upravit jak jest libo. Různá náboženství odjakživa vnímala vlasy jako symbol sexuality. Již Panna Marie nosila na veřejnosti šátek, aby zmírnila „svou přitažlivost“. V Novém zákoně je psáno, že mladé dívky by na bohoslužbu měly chodit se zahalenými vlasy, protože se nesluší předstoupit před Boha v přitažlivé podobě. Dříve bylo běžné, že vdané ženy začaly nosit šátky, aby tak daly najevo, že jsou již zadané a mají tedy být přitažlivé jen pro své manžely. V zemích, ve kterých je uznáván Islám, musí ženy dodnes nosit zakryté vlasy. Bez šátku mohou ženy a dívky chodit jen doma, v okruhu své rodiny. Na veřejnosti musí být jejich vlasy, ale i krk a uši zahalené do šátku „hidžáb“, stejně jako by měla být zahalena jejich figura těla, aby zbytečně nepřitahovaly pozornost mužů a nevystavovaly tak sebe nebezpečí ohrožení a muže nepřiměly k hříchu. V islámské tradici je nošení šátků nejpřísnější, protože se nepovoluje ani volné vázání šátků, kdy žena ještě může leccos ukázat, ale dle tradic je nutné, aby jí vůbec nebyly vidět vlasy. Například v Pákistánu či Iráku se běžně nosí „burky“ zahalující celé tělo, kdy je vidět pouze oči a nos. V mnoha arabských zemích za obnažení vlasů hrozí napomenutí, a i případné uvěznění od tzv. mravnostní policie. Také v hinduistické tradici, typickém náboženství Indie, si ženy v přítomnosti cizích mužů zahalují hlavy do pruhu látky sloužícího k odívání – do sárí. Dávají tak najevo, že již nejsou volnými, že jsou provdány a mají tedy být sexuálně přitažlivé jen pro své chotě.

V mnoha směrech východních náboženství se věří, že na temeni hlavy je energetický bod, kterým jsme propojeni s Universem. Proto by se oblast hlavy měla chránit šátkem či čepicí. Naopak mniši v klášterech si hlavy vyholují, aby tento bod odkryli a byli této energii blíže. Žijí však v bezpečí klášterů, kde se celé dny věnují meditacím a nejsou tedy tak ohroženy negativními energiemi jako lidé žijící v každodenním shonu, kde je možno tuto energii ztrácet právě nechráněním si temene hlavy.

Samson a Dalila – příběh o lásce a zradě

Magický potenciál vlasů akcentuje i Bible, jedním z nejpříznačnějších je starozákonní příběh o Samsonovi, posledním z tzv. velkých Soudců, patřící k nazarejcům. Bojoval proti filištínům čili pelištejcům a vynikal mimořádnou silou, která souvisela s jeho dlouhými vlasy, jež si podle zákonů zasvěcení nesměl ostříhat. Tento nepřemožitelný bojovník se zamiloval do Dalily, ženy, již peleštínská knížata přesvědčila, aby Samsona zradila a zjistila tajemství jeho síly. Třikrát ji obelstil, nakonec byl ale Dalilou přesvědčen a tajemství své síly jí prozradil…

„Nikdy se nedotkla mé hlavy břitva, protože jsem od života své matky Boží zasvěcenec. Kdybych byl oholen, má síla by ode mě odstoupila, zeslábl bych a byl bych jako každý člověk“.

Dalila Samsona uspala, ustřihla mu sedm pramenů vlasů, čímž ho zbavila veškeré síly a bezmocného ho vydala Pelištejcům, kteří ho oslepili a odvedli do Gazy. V zajetí však Samsonovy vlasy opět dorostly, jeho síla se navrátila a on se vzepřel k poslednímu udatnému činu: při slavnosti oběti pelištejskému bohu Daganovi se vymanil ze spoutání a strhl budovu, pod jejímiž troskami zahynul spolu se shromážděnými Pelištejci. „Ať zhynu zároveň s Pelištejci!“ Napnul sílu, a dům se zřítil na knížata i na všechen lid, který byl v něm, takže mrtvých, které usmrtil umíraje, bylo víc než těch, které usmrtil zaživa.

Magická předurčenost vlasů

„Podloží“, ze kterého vlasy vyrůstají, tedy naše hlava, byla v nejedné kultuře považována za sídlo duše, osobnosti (kadeře symbolizovaly sexualitu, plodnost, úrodnost). Nezřídka vlasy sloužily jako odznak vysokého postavení (určeného „shora“, například v případě šamana, krále, náčelníka) nebo jako mana válečníků (Samson). V některých kulturách (Japonsko, Korea, Polynésie, jihovýchodní Asie) vyústila víra v magickou moc vlasů až v přesvědčení, že bohové mohou ve vlasech přímo přebývat.

Siamci si myslí, že v lidské hlavě sídlí duch zvaný „Khuan“ nebo „Kwun“ a ten je jejím strážným duchem. Tento duch musí být chráněn před jakoukoli urážkou, holení nebo stříhání vlasů je proto provázeno mnoha obřady. Kambodžané proto považují za velkou urážku dotknout se něčí hlavy. Stejně tak je za posvátnou považována i hlava Tahiťana a Maořana: stačilo, aby se jí někdo dotkl prsty, a musel je okamžitě přiložit k nosu, nasát do sebe posvátnost, která nabyla dotekem, a tak ji navrátit tam, odkud ji vzal. Zajímavá je také zvyklost kmene Torajů: při hygienickém stříhání z důvodu zbavení se hmyzu, ponechává se dětem na temeni chomáček vlasů, jako útočiště pro jednu z duší dítěte. Bůh sídlí i v hlavách kněžích kmene Ho v západní Africe. Proto se jich po celý život nesmí dotknout břitva. Vlasy jsou považované za sídlo a bydliště boha, takže kdyby se přistřihly, bůh by ztratil své sídlo v knězi.

Na vlasy, jakožto entity plné síly a energie, se často vztahoval více či méně striktní zákaz stříhání. Netýkal se jen mytických hrdinů typu Samsona, ale i mnohých „obyčejných“ smrtelníků. Malajským mužům je zakázáno stříhat si vlasy během těhotenství své ženy a pak ještě až do čtyřiceti dní po porodu dítěte. Za příklad mohou sloužit také dětské postřižiny, podpořeny vírou, že předčasné stříhání vlasů by dítěti sebralo sílu a zkrátilo život. Vlasové tabu je uvaleno i na stříhání vlasů osob se „zvláštním“ postavením. Ve starověkém Egyptě byla za obvyklou vlasovou úpravu považována oholená hlava, proto bylo pouze lidem vydávajícím se na dlouhou cestu povoleno nechat si vlasy narůst. Síla v nich obsažená jim měla poskytovat ochranu před případným nebezpečím během pouti.

Sexuální význam a symbolika ženských kadeří

Dámské vlasy byly vždy objektem nesmírného zájmu. Byly vším od koruny ženské krásy až po přímé náboženské tabu. Žádná jiná část nebyla předmětem takového množství kulturních proměn. Vlasy se staly předmětem erotické a estetické fascinace, romantické touhy, zdrojem inspirace umělců i „prostých milovníků“. Erotický potenciál vlasů je ještě zesílen, jedná-li se o vlasy dlouhé a navíc nijak „nezkrocené“, nesvázané a ponechané ve své volnosti. Tuto tématiku můžeme ilustrovat příkladem z Korey (18. až 19. století). Ženy s nesvázanými vlasy byly považovány za osoby s příliš volnou morálkou, popřípadě stojící mimo řádný běh věcí. Pokud na malbách z tohoto období vidíme ženu s rozpuštěnými vlasy, jedná se o konkubínu, tedy osobu částečně vyloučenou z „počestné“ společnosti, navíc zdůrazňující svou sexuální sílu skrze volné dlouhé vlasy.

Ženské kadeře prostupují také mýty, pohádkami, legendami. Zatímco princeznám a kladným hrdinkám náleží krásné upravené dlouhé vlasy, zlé královny a další temné postavy mívají vlasy havraní, popřípadě rozcuchané, špinavé a rozhodně nelákající k dotyku. Vlasy jsou také obvyklým atributem mytických spoře oděných svůdkyň, vábící své oběti zpěvem, tancem a často také erotickým česáním svých dlouhých vlasů. Příkladem jsou sirény, nymfy, víly, vodní žínky, lesní panny a divoženky.

Zajímavou mytickou postavou je antická Medúsa, taktéž představující zhoubný aspekt ženské moci. Kráska s mnoha ctiteli, která učarovala samotného boha moří Neptuna, za což se ji dostalo „odměny“ od žárlivé Minervy. Proměnila její vlasy v hady a každý, kdo se na ně podíval, na místě se proměnil v kámen. Medúsa již nikdy žádného muže či boha svými krásnými vlasy nedokázala okouzlit.

„Ve vlasech si číst“ (Vlasy jako znak)

Vlasy jsou barometrem pohody a klidu. Lidé, co jsou tímto pocitem pohody a klidu naplněni a podle toho i žijí, nemají s vlasy problémy. Pokud se zabýváme starými nespokojenostmi a řešíme chování druhých lidí, zůstáváme v minulosti, ve starých vzorcích chování, a tím nedovolíme přísun nové energie (růst nových vlasů).

Vypadávání vlasů může mít více příčin v tělesné i duševní rovině. Protože vlasy jsou symbolem vitality, měl by se postižený vždy ptát, zda je dost čilý. Vlasy zároveň symbolizují spojení s naším vyšším já. Pokud se spoléháte jen na svůj rozum a trpíte vypadáváním vlasů, je to výzva, abyste se naučili používat i intuici, a nechtěli všechno řešit jen hlavou. Podívejte se také, na čem lpíte, protože je to už stará „veteš“, kterou byste měli nahradit něčím novým. Zjistilo se, že při vypadávání vlasů účinně pomáhají slunečnicová semínka, pšeničné klíčky, semena a oříšky. Symbolicky zastupují všechny tyto věci změnu a růst, protože v sobě nesou klíček života.

 


Nejnovější články na našem portálu

duben 17, 2024 184
- hojnost přichází, když ji přeješ jiným lidem - hojnost přichází, když neposuzuješ tvorbu druhých...
duben 09, 2024 352
měj pevné, stabilní kořeny /stůj pevně nohama na zemi buď v proudu života /řekni ano životu/...
duben 09, 2024 274
„V podzemí zůstává duch místa, a to i přesto, že kouzlo města nad zemí se často pomalu vytrácí a...
duben 03, 2024 2040
Medicinální nebo někdy také funkční či vitální houby, jsou specifické houby s výjimečnými účinky....
duben 02, 2024 301
Místa záhadná, tajemná či obestřená jistým mystickým nebezpečím přitahovala pozornost člověka...
březen 27, 2024 383
Mnoho lidí věří, že jednorožci existovali. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že žijí někde mimo...
březen 23, 2024 1655
20. 3. 2024 ve 4:07 vstoupí Slunce do Berana, prvního znamení horoskopu a otevře nový roční...
březen 19, 2024 728
Studánky, jezírka, louže...- první zrcadla lidí. Ta nejpřirozenější zrcadla, která člověku dala...
březen 11, 2024 740
Tisíce let lidé věří, že postavení Slunce a planet v okamžiku narození každého jedince značně...
březen 08, 2024 3035
Počátky Mezinárodního dne žen sahají do Spojených států amerických poloviny 19. století. V roce...
březen 06, 2024 970
Krystaly jsou mistrovskými díly přírody. Jejich tajuplný třpyt okouzluje člověka od nepaměti....
únor 28, 2024 1049
Snad nejpozoruhodnějším tvorem jdoucím tiše ve stopách člověka je kočka. Historie jejího vztahu s...
PODPOŘTE NAŠÍ PRÁCI A ZAŠLETE NÁM FINANČNÍ DAR, VELICE DĚKUJEME.
2201380141/2010. Pro platby ze zahraniční: FIO Banka, a.s.
IBAN: CZ7720100000002201380141

NEBO PŘES PAYPAL třeba 111,- nebo 222,- Kč

Nejčtenější články na našem portálu osobního rozvoje

16 květen 2020 2018507
Věřím, že každý se někdy zarazil nad "časem", tedy lépe řečeno nad čísly na hodinách, která na...
4 listopad 2019 515380
Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici,...
20 září 2023 456776
Naše jméno nás representuje na veřejnosti a je do jisté míry i naší vizitkou. Každé jednotlivé...
1 prosinec 2020 292789
Nauka o číslech nebo-li numerologie je prastará opravdu zajímavá věda. Možná právě proto byla po...
28 září 2023 282283
1. Změna spánkových vzorců: nervozita, horká chodidla, přerušovaný spánek Pocit únavy po probuzení...
3 říjen 2023 272741
Byla roztěkaná, utahaná a kafe pila neúměrně rychle. Prý musí brzy jít, protože na ni doma čeká...
6 říjen 2023 259252
Ekzémy vyjadřují náš VNITŘNÍ ZÁPAS mezi tím počem toužíme, a tím co ve skutečnosti prožíváme....
13 duben 2020 250793
Pokud opakovaně vídáte čísla 11, 111 nebo 1111, je pro to důvod. Nejčastějším způsobem, jakým...
3 srpen 2019 249304
Zajímá vás, zda jste byli v minulém životě mužem či ženou nebo příčina smrti, co nás čeká po...
12 prosinec 2020 242775
Obezita znamená z mluvy naší duše nejen POTŘEBU OCHRANY, OBAL STRACHU, ale také ÚTĚK PŘED -...
30 květen 2022 240564
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK - Duchovní příčina Vysokým tlakem trpí lidé, kteří v sobě dusí VELKÝ TLAK....
29 srpen 2021 215098
Každá myšlenka vibruje, každá myšlenka vyzařuje nějaký signál a současně přitahuje jí odpovídající...
7 leden 2018 206496
O konceptu dvojplamenů toho bylo napsáno hodně a koluje mnoho názorů a přesvědčení. Zdá se, že...
30 září 2019 188056
Mohlo by se zdát, že čísla na dveřích jsou abstraktní, kromě základní orientace nic neznamenající...
17 září 2020 186454
V dnešní době snad už neexistuje jediná žena, která by neměla nějaké "ženské problémy". Čím je to...
27 srpen 2020 184246
Většinu mužů přitahují silné ženy. Někdo si na ni troufne jiný jen tak z povzdálí kouká a...
6 prosinec 2018 176593
Jste štíhlá, cvičíte, držíte dietu, ale stále nemůžete zhubnout velké břicho ? KDE JE CHYBA? Náš...
23 září 2019 166646
"To, čím jsi, záleží na třech faktorech:na tom, co jsi zdědil, co z tebe udělalo tvé okolí a co...
25 listopad 2020 163268
Často se dva dospělí dají dohromady a jenom donekonečna přehrávají svá dětská dramata. Poměrně...
13 srpen 2022 161042
Tak jak nic v životě není náhoda, není ani náhoda, že žena porodí syna. Tím, že žena přivede na...
24 květen 2018 142680
Každý z vás jistě ví, jaký se píše rok, nyní, když dávám dohromady tento článek, jsme na sklonku...
20 červenec 2022 128130
Když muž skutečně miluje a otevře své srdce ženě, měla by žena o jeho zranitelné srdce pečovat a...
21 květen 2020 124493
OBKLAD Z JABLEČNÉHO OCTA: – Vezměte si bavlněný ručník nebo nějaký hadřík a namočte ho v...
29 červenec 2022 122444
MIGRÉNY a bolesti hlavy nebo-li náš PAPIŇÁK V HLAVĚ - DUCHOVNÍ PŘÍČINA Bolest z fyzického hlediska...