Nejvoňavější vykuřovadla české kotliny

Lidé se často k vykuřování dostanou díky proslavené bílé šalvěji (Salvia apiana) a aromatickému dřívku palo santo (Bursera graveolens). Tyhle dvě posvátné vůně si určitě zaslouží velký dík. Já bych k vykuřování doporučila raději úžasné a mocné rostliny z našich luhů a hájů.

Dostupnost skvělá, cena vstřícná, účinky ověřené! Navíc jsou stovky let spojené s naší historií a obřady místních tradic. Po kterých sáhnout?

Rostliny vhodné do vykuřovacího svazečku:
Levandule, máta, meduňka, pelyněk, rozmarýn, řebříček, šalvěj, tymián, třezalka, yzop...

bylinky-vykurovadla-salvej-kadidlo-palosanto-samanismus-ocistaJednoduchý návod, jak na vykuřovací svazek:
Nasbírané bylinky nechat den zavadnout.
Poté vybrat a porovnat do podoby svazku. Dobře svázat a hlavně utáhnout v dolní časti. Postupně omotávat svazek směrem nahoru a zpět k dolní části.
Z konců nitě vytvořit oko na zavěšení. Zavěsit do suchého, větraného prostoru. 
Prosušení trvá cca 3 týdny. Svazek nedělat moc tlustý, ideální je šířka svázaného svazku 2 - 3 cm.
Použít výhradně přírodní nit / provázek (100% bavlna, len).
Při vykuřování POZOR, z hořícího svazku odpadávají kousky, dobré je podložit svazeček miskou.

Připravila jsem stručný přehled 20 běžně dostupných rostlin. Mnoho z nich jednoduše nasbíráte v přírodě, případně na vlastní zahrádce, nebo je pořídíte v obchodech s bylinkami.

1) Andělika
Kořen anděliky je od středověku známým vykuřovadlem pro očistu a dezinfekci. Rozhání tmu a negativitu. Tato vůně má úžasnou hloubku i účinek. Je také ochráncem a pomocníkem proti strachům a slabostem. Prášek z kořenů se dříve sypal kolem domů na ochranu proti veškerému zlu (včetně morových epidemií). Lidové zdroje říkají, že anděl ji lidem ukázal jako bylinu proti moru, proto to jméno.

2) Borovice
Borovicová pryskyřice se nazývala lesním kadidlem. Celé borovicové větve se pálily na ochranu při různých rituálech. Borovice jsou prastaré stromy, všude kde rostou, jsou považovány za posvátné, za symbol síly, dlouhověkosti a zdraví.
Pokud vykuřujete pryskyřici, musí být suchá a křehká, čerstvou je třeba doma vysušit. Na uhlík položte jen malý kousek (velikosti zrnka rýže!), hodně totiž kouří.
Vonný dým borovic je skvělý pro náš dýchací systém (pro prevence i v případě nemoci), má silné dezinfekční účinky. Posiluji naši psychiku, dodává sílu a houževnatost.

3) Bříza
Bříza je symbol očisty a odstraňovač negativních energií. Je spojována s očišťováním, působením proti černé magii. Je symbolem plodnosti, regenerace a nových počátků, pálila se při všech přechodových svátcích (slunovraty a rovnodennosti).
Pro běžné očistné vykuřování se používá kůra nebo dřevo. Tenké březové větvičky můžete zaplést do vykuřovacích svazečků (třeba s řebříčkem a šalvějí k ideální očistě i ochraně). Při pálení voní bříza jemně sladko dřevitě, úplně cítíte její podporu a péči o naši čistotu.

4) Dub
Může žít až 800 let. Je snad nejvíce uctívaným stromem historie, bránou moudrosti. Říká se, že jeho kořeny dosahují stejně hluboko, jak velká je jeho koruna. Dubové dřevo se pálilo na hranicích při oslavách slunovratů. K vykuřování můžete použít jak kůru, tak dřevo. Má krásnou sladkou dřevitou vůni, která dodáva stabilitu a vnitřní klid.

5) Jalovec
Říkalo se mu také „falešné kadidlo“, jeho starý slovanský název „kadik“ souvisí s vykuřováním, jeho plody byly známé jako „kadidlové žaludy“. Od pradávna se věří, že dokáže zahánět nemoci, ale i nejrůznější nestvůry. Proto byl uctíván jako ochranný strom. Jeho dým opravdu dezinfikuje a čistí, dodává životní sílu a energii.
K vykuřování nejvíce doporučuji dřevo a plody – jalovčinky. Keře Jalovce obecného jsou chráněné, proto s sběrem ve volné přírodě velmi opatrně.
Dřevo – chrání před nemocemi, dezinfikuje, dodává energii.
Jalovcové dřevo – dodává životní sílu, čistí a projasňuje, jeho vůně je velmi příjemná, jemně dřevitá.
Jalovcové plody – očišťují, posilují, otvírájí nás spiritualitě, jejich vůně je svěží, pryskyřičná, „borovičková“.

6) Heřmánek
Heřmánek je zasvěcen božstvům slunce a zprostředkovává kontakt s jejich schopností léčit a ochraňovat. Je jednou z posvátných bylin letního slunovratu. Vhazuje se čerstvě natrhaný do ohně svátku jako obětina.

7) Levandule
Dodává pocit bezpečí a ochrany, zklidňuje, posiluje sebevědomí, čistí. Výborně se hodí při nervozitě a stresu, navozuje klidný spánek, tiší bolesti duše. Zbavuje strachu, posiluje sebevědomí, podporuje lásku. Přináší vnitřní klid a mír. Dezinfikuje na fyzické úrovni, ve středověku chránila snítka levandule před morem, z tohoto důvodu se rozhazovala i na podlahách kostelů.

Levandule má silně očistné a léčivé účinky. Přidávejte do směsí pro klid a meditaci, pokud potřebujete vnést do domova harmonii a mír. Lze využít i při náročných jednáních.
Levandulové kytičky bývaly darovány novomanželským párům, aby jim přinesly do života štěstí.

8) Máta
Má povzbuzující, ochranné i léčebné účinky. Je symbolem pohostinnosti, přináší blahobyt a bezpečí. Patří ke svatojánským bylinám, trhala se v době slunovratu a o Vánocích pak pokládala na oltář, sypala se na zem v kostelích, světily se s ní jesličky. Dodává energii a sílu, odbourává strach. Tradičně se používala na čištění, osvěžení i zlepšení trávení.

9) Meduňka
Elixír života a prostředek pro potěšení srdce. Má uklidňující účinky, přináší úlevu při stresu, strachu a depresích, pomáhá pochopit vlastní emoce a dodává sílu s nimi pracovat. Je vhodná pro večerní vykuřování. Je tradiční bylinou očisty a ochrany.

10) Měsíček
Typická sluneční bylina, léčivá a ochranná. Byl součástí slunovratových kytiček zavěšovaných nade dveře, zabraňoval tak vstupu zlých duchů.

11) Oman kořen
Vytváří pocit bezpečí a ochrany, zahání smutek a napětí. Podporuje vlastní léčivé procesy, dezinfikuje a posiluje. Jeho vůně při vykuřování je sladká a teplá, zajímavá, mnohovrstevná. Každému něco připomíná. Je to vůně slunce, tepla, pohody. Pomáhá napojení se na vlastní kořeny. U Slovanů a Lužických Srbů byl používán na ochranu před nemocemi a zlými kouzly. Ve Štýrsku se ještě dodnes vykuřuje omanem o Štědrém dnu.

12) Pelyněk černobýl
Artemisia vulgaris, jedna z nejsilnějších ochranných a šamanských bylin vůbec, jak historicky, tak geograficky. Má mnohovrstevné působení. Doporučuji pelyněk používat s rozmyslem a velkým respektem, právě pro jeho silné působení. Jeho vůně je bylinná, typická, nezaměnitelná, očistná na všech možných rovinách. Pálí se na odstranění negativních energií a vyčištění prostoru. Oddenek pelyňku zavěšený nade dveřmi měl podle bylinářů působit jako ochranný amulet.

13) Puškvorec kořen
Posiluje nervy a koncentraci, k vykuřování se používá nadrcený kořen a má moc zajímavou kořenitou vůní. Jako vykuřovadlo je součástí prastaré egyptské směsi Kyphi. Při vykuřování obveseluje, posiluje, rozpouští stres. Někdy je zmiňován jako afrodiziakum rozněcující touhu.

14) Rozmarýn
Vůně rozmarýny očišťuje a osvěžuje, provětrává zahlcenou mysl, uvolňuje bloky. Posiluje činnost mozku a zlepšuje paměť, skvěle se hodí pro ranní vykuřování. Vdechovala se jako ochrana morem a tyfem. Je jednou z historicky nejdéle používaných bylinek k léčení i vykuřování.

15) Růže
Vykuřujte s ní vždy a všude, kde je třeba vnést láskyplnou podporu, otevřenou náruč, objetí a pohlazení. Krása růžových plátků skvěle ozdobí vaše směsi, obzvláště pro lásku.
Vůně růžových plátků je naprosto typická, květinová, sladká a pečující. Taková, co pohladí duši a ztiší divoce bijící srdce. Spalujte pouze na vykuřovací pícce!

16) Řebříček
Vhazoval se do rituálních ohnů jako obětina. Je jednou z bylin sv. Jana. Na venkově jím zaháněli zlé duchy od chlévů i stájí, nosil se jako amulet k odvrácení negativity. Po celý středověk byl považován za kouzelnou bylinku působící proti účinkům magie.

17) Šalvěj
Šalvěj lékařská (bylina Salvia officinalis) tradiční léčivá bylina vyskytující se v celé jižní a střední Evropě. Její kouř je silně očistný, vyvolává jasnost i doplňuje chybějící energii. Její vůně je silně aromatická, kořeněná, bylinná až štiplavá (hlavně v porovnání s její bílou příbuznou). Má moc osvobodit ducha od rušivých emocí a vyvolat klid a jasno.
Bible zmiňuje šalvěj jako jednu z bylin, které použil Šalamoun k očistě chrámu. Pro Římany byla bylinou s blahodárnými účinky na většinu nemocí. Byli přesvědčeni, že má schopnost život zachraňovat i utvářet.

18) Tymián / mateřídouška
Patří k nejstarším vykuřovadlům vůbec. Ve starověku se tymiánem světila posvátná místa. Byl označován jako zabíječ jedů, vykuřovaly se s ním nemocniční pokoje pro dezinfekci. Dokáže nás posílit, zvýšit sebevědomí a jasnozřivost. Bystří smysly a pomáhá v krizových dobách.

19) Třezalka
Silná ochranná bylinka, prý dokáže donutit zlé duchy, aby zmizeli. Věšela se na stavení pro ochranu před vším zlým, do okna se dávala proti hromu a blesku. Pálila se k očištění prostoru, lidí i rituálních předmětů. Má také výrazné uklidňující a antidepresivní účinky.

20) Yzop
Je klasickou bylinou očisty, ochrany a bezpečí. V bibli se říká " Očisti mne yzopem a já se stanu čistým". Svázanými bylinami se vymetala a očišťovala posvátná místa nejen Hebrejců, ale i Řeků. Svazky yzoupu zavěšené v domě ho chrání před zloději a všemi druhy negativní energie. Pálený jako vykuřovadlo zahání negativitu, posiluje meditaci, zvyšuje vibrace.

Zmiňované rostliny lze použít samostatně, připravit jednoduchou vykuřovací směs, případně je svázat do svazku.

Na mých kurzech je velký prostor pro sdílení, dotazy a konkrétní věci, s nimiž se v praxi můžete setkat. Na Facebooku mám velkou skupinu Vykuřování prakticky a ze života, která je vlastně takovým permanentním kurzem on-line.

Vykuřování se věnuju 15 let, zkoumám, hledám, testuju, ověřuju. A posledních několik let i předávám zkušenosti dál na kurzech, workshopech a školeních. Vycházím z praxe. Mám ráda, když jsou informace (i ty magické) podložené. Tak se třeba někdy potkáme, těším se! :-)

Zajímá vás vykuřování a rituály spojené s našimi tradicemi? Podívejte se, co všechno obsahuje můj celoroční on-line kurz Rokem na vlně vonných dýmů. http://www.dobrevune.cz/rokem-na-vlne-vonnych-dymu-on-line-kurz/o-kurzu/


aromaterapie detoxikace kadidlo očista prostorAutorka článku: Kateřina Polívková, terapeutka a lektorka kurzů vykuřování a aromaterapie www.dobrevune.cz

„Skrze vůně vnímám svět. Vždy mě fascinovaly. Až jsem dospěla ke studiu a praktikování aromaterapie. Příroda přirozeně voní. A mě moc baví tenhle aromatický vesmír odkrývat i ostatním. Třeba prostřednictvím míchání osobních harmonizačních vůní nebo na workshopech aromaterapie a vykuřování.

Odjakživa jsem ráda všechny kolem masírovala, jen to bývalo takové amatérské. V aromaterapii jsem se našla, spojuje vůně a doteky, působení síly rostlin a léčivého lidského kontaktu. A krásně se propojuje s vykuřováním, mou velkou posedlostí.

Kromě masáží, aromaterapie a workshopů tu a tam něco sepíšu, hlavně z vlastních poznatků a zkušeností. Moje články najdete přímo tady na blogu, na aromawebu plném bylinek Kouzlo vůní, na blogu Kosmetika hrou nebo na stránkách Asociace českých aromaterapeutů. Spolupracuji také s Českou asociací saunérů na školeních aromaterapie a vykuřování pro sauny a wellness."

FB skupina Vykuřování prakticky a ze života

Odkaz na můj YouTube kanál, kde najdete videa o vykuřování: www.youtube.com/channel/UC9EZjtkbc0y_4obPpf7uvFQ


Nejnovější články na našem portálu

duben 24, 2024 91
Po tisíciletí většina kultur považuje dotek za něco přirozeného a léčivého. Prakticky všechny...
duben 21, 2024 205
19. 4. 2024 v 16:00 vstoupí Slunce do Býka, který zpomalí naši aktivitu, abychom si mohli...
duben 17, 2024 362
- hojnost přichází, když ji přeješ jiným lidem - hojnost přichází, když neposuzuješ tvorbu druhých...
duben 09, 2024 395
měj pevné, stabilní kořeny /stůj pevně nohama na zemi buď v proudu života /řekni ano životu/...
duben 09, 2024 322
„V podzemí zůstává duch místa, a to i přesto, že kouzlo města nad zemí se často pomalu vytrácí a...
duben 03, 2024 2085
Medicinální nebo někdy také funkční či vitální houby, jsou specifické houby s výjimečnými účinky....
duben 02, 2024 354
Místa záhadná, tajemná či obestřená jistým mystickým nebezpečím přitahovala pozornost člověka...
březen 27, 2024 423
Mnoho lidí věří, že jednorožci existovali. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že žijí někde mimo...
březen 23, 2024 1719
20. 3. 2024 ve 4:07 vstoupí Slunce do Berana, prvního znamení horoskopu a otevře nový roční...
březen 19, 2024 777
Studánky, jezírka, louže...- první zrcadla lidí. Ta nejpřirozenější zrcadla, která člověku dala...
březen 11, 2024 781
Tisíce let lidé věří, že postavení Slunce a planet v okamžiku narození každého jedince značně...
březen 08, 2024 3045
Počátky Mezinárodního dne žen sahají do Spojených států amerických poloviny 19. století. V roce...
PODPOŘTE NAŠÍ PRÁCI A ZAŠLETE NÁM FINANČNÍ DAR, VELICE DĚKUJEME.
2201380141/2010. Pro platby ze zahraniční: FIO Banka, a.s.
IBAN: CZ7720100000002201380141

NEBO PŘES PAYPAL třeba 111,- nebo 222,- Kč

Nejčtenější články na našem portálu osobního rozvoje

16 květen 2020 2021783
Věřím, že každý se někdy zarazil nad "časem", tedy lépe řečeno nad čísly na hodinách, která na...
4 listopad 2019 515417
Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici,...
20 září 2023 456852
Naše jméno nás representuje na veřejnosti a je do jisté míry i naší vizitkou. Každé jednotlivé...
1 prosinec 2020 292873
Nauka o číslech nebo-li numerologie je prastará opravdu zajímavá věda. Možná právě proto byla po...
28 září 2023 282389
1. Změna spánkových vzorců: nervozita, horká chodidla, přerušovaný spánek Pocit únavy po probuzení...
3 říjen 2023 272775
Byla roztěkaná, utahaná a kafe pila neúměrně rychle. Prý musí brzy jít, protože na ni doma čeká...
6 říjen 2023 259328
Ekzémy vyjadřují náš VNITŘNÍ ZÁPAS mezi tím počem toužíme, a tím co ve skutečnosti prožíváme....
13 duben 2020 250991
Pokud opakovaně vídáte čísla 11, 111 nebo 1111, je pro to důvod. Nejčastějším způsobem, jakým...
3 srpen 2019 249491
Zajímá vás, zda jste byli v minulém životě mužem či ženou nebo příčina smrti, co nás čeká po...
12 prosinec 2020 242807
Obezita znamená z mluvy naší duše nejen POTŘEBU OCHRANY, OBAL STRACHU, ale také ÚTĚK PŘED -...
30 květen 2022 240634
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK - Duchovní příčina Vysokým tlakem trpí lidé, kteří v sobě dusí VELKÝ TLAK....
29 srpen 2021 215129
Každá myšlenka vibruje, každá myšlenka vyzařuje nějaký signál a současně přitahuje jí odpovídající...
7 leden 2018 206578
O konceptu dvojplamenů toho bylo napsáno hodně a koluje mnoho názorů a přesvědčení. Zdá se, že...
30 září 2019 188161
Mohlo by se zdát, že čísla na dveřích jsou abstraktní, kromě základní orientace nic neznamenající...
17 září 2020 186470
V dnešní době snad už neexistuje jediná žena, která by neměla nějaké "ženské problémy". Čím je to...
27 srpen 2020 184265
Většinu mužů přitahují silné ženy. Někdo si na ni troufne jiný jen tak z povzdálí kouká a...
6 prosinec 2018 176612
Jste štíhlá, cvičíte, držíte dietu, ale stále nemůžete zhubnout velké břicho ? KDE JE CHYBA? Náš...
23 září 2019 166693
"To, čím jsi, záleží na třech faktorech:na tom, co jsi zdědil, co z tebe udělalo tvé okolí a co...
25 listopad 2020 163323
Často se dva dospělí dají dohromady a jenom donekonečna přehrávají svá dětská dramata. Poměrně...
13 srpen 2022 161073
Tak jak nic v životě není náhoda, není ani náhoda, že žena porodí syna. Tím, že žena přivede na...
24 květen 2018 142720
Každý z vás jistě ví, jaký se píše rok, nyní, když dávám dohromady tento článek, jsme na sklonku...
20 červenec 2022 128158
Když muž skutečně miluje a otevře své srdce ženě, měla by žena o jeho zranitelné srdce pečovat a...
21 květen 2020 124514
OBKLAD Z JABLEČNÉHO OCTA: – Vezměte si bavlněný ručník nebo nějaký hadřík a namočte ho v...
29 červenec 2022 122467
MIGRÉNY a bolesti hlavy nebo-li náš PAPIŇÁK V HLAVĚ - DUCHOVNÍ PŘÍČINA Bolest z fyzického hlediska...