Jitka Bičíková: Při otocích a zavodnění - VODA S CITRÓNEM? - NE!!

Mnou další vyvrácený tradovaný mýtus.

V létě vodu s citrónem ano, ale citrón, podle TČM (tradiční čínská medicína) u otoků, zavodnění, obezity a nejen u tohoto, tělo ochlazuje. V zimě potřebuje naše tělo pořádně prohřát a nastartovat vnitřní metabolismus a ne ho ochladit (tělo pak reaguje, jako když vypijete led, studený nápoj či zmrzlinu).

Proto v zimě žádnou teplou vodu s citrónem!!

Možná se potom cítíte dobře, ale vaše vnitřní tělo ne. Proto v létě je tento nápoj ideální, v létě vás správně ochladí, ale v zimě je ideální POUZE TEPLÁ VODA BEZ CITRÓNU.

Ideálně po ránu (co nejvíce horká, převařená) - a do ní špetku buď chilli, skořice či samotnou. Každé ráno nalačno toto nabudí nejen váš metabolismus, zažívání, lymfu, ale krev a veškeré tekutiny v těle. To samé samozřejmě platí u všech citrusů obecně - v zimě nejsou vůbec vhodné. Citrusy pouze v parném létě.

V zimě jsou vhodné teplé kompoty (ty naše babičky to už dávno věděly, když je jedly v zimě) a to z ideálně sezónního období - tedy jablíčka, hrušky, švestky. Převařená jablka se skořicí, jablečné smooothie s horkou vodou, zahřívacím kořením - to je nejlepší povzbuzovák, tak vitamínový zimní dobíječ.

Nastartuje a zrychlí metabolismu a přitom zahřeje.

Jitka B.


Jitka BičíkováZdroj: www.zahadnalymfa.cz