ŽIVOTNÍ PŘÍBĚH: Anthony Hopkins

*31. 12. 1937

Philip Anthony Hopkins se narodil 31. prosince 1937 jako syn pekaře Richarda Hopkinse a jeho manželky Muriel ve velšském městě Port Talbot. Mladý Anthony již ve svých 17. letech přišel do amatérského divadelního souboru YMCA, neboť věděl, že jediná věc, které chce zasvětit svůj život je herectví. V roce 1961 byl přijat na londýnskou Královskou akademii dramatického umění, kterou absolvoval o dva roky později jako jeden z nejlepších. Následně byl ihned přijat do souboru PHOENIX THEATRE v Leicesteru. Odsud se zprávy o jeho vynikajícím herectví začaly rychle šířit a dostaly se také k uším legendárního Laurence Oliviera, tehdy vůdčí osobnosti scény britského NATIONAL THEATRE. Roku 1965 je zde Anthony angažován, a dokonce alternuje s Oliverem ve hře s názvem – TANEC SMRTI. V následujícím období pak ztvárnil celou řadu rolí zejména v Shakespearových dramatech počínaje Klaudiem v Hamletovi a králem Learem ve stejnojmenné hře konče. Svou všestrannost zde prokazoval také komponováním scénické hudby, v čemž pokračoval i u filmu.

Debut ve filmu přišel roku 1968, kdy mu byla svěřena role Richarda Lvího srdce ve snímku – LEV V ZIMĚ, za niž byl nominován na BRITISH ACADEMY AWARD. O rok později byla natočena další z mnoha filmových adaptací Hamleta a Anthony v ní hraje postavu Klaudia, jenž je mu již důvěrně známa z prken, která znamenají svět. V roce 1975 se přesouvá na BROADWAY a hned získává několik ocenění za roli psychiatra v dramata – EQUUS, který se pokouší léčit mladého muže, který je patologicky fascinován koňmi. V roce 1976 získává svou první cenu Emmy za roli únosce ve filmu – THE LINDBERGH KIDNAPPING CASE, v překladu – Případ únosu Lindberghovo dítěte. O pět let později přidává do sbírky druhou cenu Emmy za ztvárnění Adolfa Hitlera ve snímku – BUNKER. Film zachycuje poslední dny vládce Třetí říše, který ve svém temném berlínském bunkru ztrácí pojem o realitě. Vedlejší role ztvárnili: Richard Jordan jako Albert Speer a Susan Blakely jako Eva Braunová. Opravdová filmová kariéra Anthony Hopkinse začíná v podstatě až roku 1991, kdy mu je svěřena postava „kultivovaného masového vraha“ Hannibala Lectera ve filmu – MLČENÍ JEHŇÁTEK. Za svůj výkon byl stejně jako Jodie Foster za ztvárnění agentky Clarice Starlingové oceněn Oscarem.

ZAJÍMAVOSTI O FILMU MLČENÍ JEHŇÁTEK 

Postava Hannibala Lectera byla inspirována sériovým vrahem Albertem Fishem.

Většina filmu se natáčela v Pittsburghu.

Herci se na své role připravovali opravdu důkladně. Hopkins studoval věhlasné zabijáky, z nichž ho třeba Charlie Manson naučil – NEMRKAT.V rozhovoru pro časopis Anthony řekl: „Mrtvé oči děsí“. Divák se kouká do prázdna a zároveň v něm něco hledá. Ted Levine se na roli připravoval v barech pro transvestity. Jodie Foster a Scott Glen podstoupili expresní přípravku FBI.

Specifický zvuk, který vydává postava Lectera (takové to syčení), vymyslel spontánně Anthony.

Na plátně se Anthony Hopkins objevil dohromady pouze něco málo přes 16 minut. Jde o nejkratší dobu, za kterou byl kdy udělen Oscar.

V cele Hannibala Lectera můžeme vidět časopis (z pro něj výstižným názvem) – „BON APPETIT“.

Buffalo Bill, kterého ztvárnil Ted Levine, ve slavné taneční scéně improvizoval. Jeho tanec totiž vůbec nebyl ve scénáři. Ted si stál za tím, že tanec tam být musí, protože to prohloubí šílenost postavy. A měl pravdu :D.

Ve scéně, kde se poprvé setkají Hannibal a Clerice – Anthony paroduje její jižanský přízvuk. Jodie svoje překvapení vůbec nehraje…Byla to Anthonyho improvizace, kterou nikdo nečekal.

V anketě 50 nejlepších záporných rolí se Hannibal Lecter umístil na první příčce.

Mlčení Jehňátek je teprve třetí film, který si odnesl všech 5 hlavních Oscarů (film, režie, scénář, herec, herečka). Stejné ocenění získaly předtím pouze filmy – STALO SE JEDNÉ NOCI (z roku 1934) a PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM (z roku 1975).

Výrok, který pronesl Lecter…: „A census taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti“ se umístil na 21. příčce nejlepších filmových hlášek vyhlášených Filmovým institutem v USA.

CO ŘEKL O ROLI HANNIBALA ANTHONY? …To víte, že tuhle roli občas proklínám, protože se mi na ní každý ptá. Ale změnila mi život a nemám právo na ni plivat. Jednou jsem šel po New Yorku, plakáty s Hannibalem byly úplně všude. Maminka tehdy onemocněla, ležela v Los Angeles v nemocnici a já si při pohledu na billboard s obřím Hannibalem řekl: Tak to ty jsi mi zaplatil nemocnici pro mámu. Nebýt Hannibala neměla by špičkovou péči a zemřela by! Podle mě se všechno děje z nějakého důvodu…

*Po velkém úspěch filmu Mlčení jehňátek byly natočeny pokračování s názvy (Hannibal, Červený drak a Hannibal – Zrození). Podobného úspěchu ale nedosáhly.

Ve filmu – SOUMRAK DNE, ztvárnil roli majordoma Stevense, jenž je dokonale oddán své práci a svému pánu, že v jeho životě již není místo pro lásku ke slečně Kentové, kterou si zahrála Emma Thompson. Tento vynikající film byl nominován na Oscara v osmi kategoriích, avšak nakonec nezískal ani jednoho. V roce 1994 ztvárnil postavu plukovníka Ludlowa v dramatickém filmu – LEGENDA O VÁŠNI. Film vypráví o plukovníkovi, který opustil armádu Spojených států, protože nesouhlasil s genocidou indiánských kmenů a se svými třemi syny (Alfredem, Samuelem a Tristanem) se usadil na farmě v Montaně. Ve filmu – SEZNAMTE SE, JOE BLACK hraje mediálního magnáta Williama Parrishe, který si užívá života plnými doušky. I pro něho si však jednoho dne přijde smrt. Ta mu ale udělá zcela výjimečnou nabídku – časový odklad za možnost přiučit se něco o lidech. V podobě sympatického mladíka, který si říká Joe, tak Smrt vstoupí nejen do Parrishova života, ale i do života jeho krásné dcery.

Ve filmu – V ZAJETÍ RYCHLOSTI hraje motocyklového nadšence, který jde celý život za svým snem: Být nejrychlejší! Film je natočený podle skutečného příběhu Burta Munroa z Nového Zélandu, který předělal svůj starý motocykl značky Indián ve stroj, který překonal rychlostí rekord v kategorii do 1000 kubických centimetrů rychlost 321 Km/h.

Neortodoxního kněze – Otce Lucase, hraje ve filmu OBŘAD, který je inspirovaný skutečnými událostmi. Režisér Mikael Häfström se kvůli přípravě na film účastnil „vymýtání ďábla“. Nebyl přímo u samotného procesu, avšak slyšel, co se děje za dveřmi. Když se v rozhovoru ptali novináři Anthonyho, jestli je věřící, odpověděl: Léta jsem býval ateista, ale asi jsem změnil náhled na svět. Nedokážu říct, v co věřím, nejspíš v cokoli. Jen vím, že věřit musím. Je to lepší než nevěřit v nic. Bezpečnější. Když nemáte víru, jste na vše sám. Hrozí, že se ocitnete v sarterovském pokoji bez oken, a to mě děsí.

Ve filmu – V MYSLI VRAHA, hraje doktora Johna Clancyho, který je medium a vidí jak minulost, tak budoucnost. Doktor Clancy pomáhá detektivům dopadnou sériového vraha (v podání Colina Farrella), který je vždy o krok napřed.

Ve filmu – OKAMŽIK ZLOMU, hraje bohatého a talentovaného leteckého inženýra, který zjistí, že má jeho žena milostný poměr. Postřelí jí, čímž jí způsobí vážná zranění. Později manipuluje se soudním systémem, aby unikl trestu.

Ve filmové adaptaci komiksu od Marvelu hraje krále Odina, otce asgardského boha hromu a blesku – THORA, kterého ztvárnil Chris Hemsworth. Na otázku, jaký má osobní vztah k Chrisi Hemsworthovi odpověděl: Když jsme natáčeli noční scénu na terase, byli jsme tam čtyři, včetně Chrise. Šel jsem se podívat záznam na monitorech a říkám režisérovi: „On skutečně vypadá jako Bůh. Vypadá jako severský Bůh“! Chris je tichý a vždy skvěle připravený a pochopitelně je ohromně disciplinovaný. Je z něj velká hvězda a je to velice příjemný herecký kolega.

ZAJÍMAVOSTI 

Poprvé se oženil v roce 1966 a jeho ženou se stala herečka Petronella Barker. Mají spolu dceru Abigail. Manželství jim nevydrželo a rozvedli se v roce 1972. Velmi krátce po rozvodu se opět oženil. Vzal si asistentku produkce Jennifer Lynton, která mu pomohla vyhrát nad alkoholismem se kterým se potýkal. Vydrželi spolu téměř 30 let. Po druhém rozvodu sice Anthony tvrdil, že zůstane sám, protože už nechce nikomu ublížit, ale nakonec se stejně zamiloval. A také se opět oženil. V roce 2003 si vzal Stellu Arroyave a je s ní šťastný dodnes.

Za své zásluhy na poli filmu a divadla byl v roce 1993 královnou Alžbětou povýšen do šlechtického stavu. V roce 2006 získal Zlatý Glóbus za celoživotní dílo.

V roce 2000 získal Americké občanství a zřekl se Britského občanství i jeho čestného titulu. Jeho rozhodnutí šokovalo mnoho lidí v jeho rodné zemi.

Na klavír se začal učit hrát již ve svých šesti letech. Několik desítek let se věnuje skladatelské tvorbě. Album s názvem COMPOSER obsahuje nahrávky děl, které Anthony představil na koncertě v BIRMINGHAMU.

Hercův malířský talent objevila jeho třetí žena. Sérii 50 akrylových a inkoustových pláten vystavoval v Londýnské galerii. Jeho portréty poutají pozornost zvláštním zvýrazněním očí. Anthony tím chce upozornit na to, že každý vidí svět vlastníma očima.

CITÁTY 

„MÝM SLABÝM MÍSTEM JE LENOST. ALE MÁM I SPOUSTU DALŠÍCH SLABÝCH MÍST: SUŠENKY A CROISSANTY“.

„VYCHUTNEJTE SI VŠECHNO, CO JE UVNITŘ VÁS: NEDOKONALOSTI, TEMNOTU, SVĚTLO, BOHATSVÍ…“.

„FILOZOFIE MÉHO ŽIVOTA ZNÍ: NEZAJÍMÁ MĚ, CO SI O MNĚ MYSLÍ A MLUVÍ DRUZÍ. JSEM KDO JSEM A DĚLÁM, CO DĚLÁM. NEČEKÁM OD NIKOHO NIC, ALE AKCEPTUJI VŠECHNO. A TO DĚLÁ MŮJ ŽIVOT MNOHEM JEDNODUŠŠÍ“.



Nejnovější články na našem portálu

duben 17, 2024 192
- hojnost přichází, když ji přeješ jiným lidem - hojnost přichází, když neposuzuješ tvorbu druhých...
duben 09, 2024 353
měj pevné, stabilní kořeny /stůj pevně nohama na zemi buď v proudu života /řekni ano životu/...
duben 09, 2024 275
„V podzemí zůstává duch místa, a to i přesto, že kouzlo města nad zemí se často pomalu vytrácí a...
duben 03, 2024 2046
Medicinální nebo někdy také funkční či vitální houby, jsou specifické houby s výjimečnými účinky....
duben 02, 2024 306
Místa záhadná, tajemná či obestřená jistým mystickým nebezpečím přitahovala pozornost člověka...
březen 27, 2024 384
Mnoho lidí věří, že jednorožci existovali. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že žijí někde mimo...
březen 23, 2024 1657
20. 3. 2024 ve 4:07 vstoupí Slunce do Berana, prvního znamení horoskopu a otevře nový roční...
březen 19, 2024 731
Studánky, jezírka, louže...- první zrcadla lidí. Ta nejpřirozenější zrcadla, která člověku dala...
březen 11, 2024 742
Tisíce let lidé věří, že postavení Slunce a planet v okamžiku narození každého jedince značně...
březen 08, 2024 3035
Počátky Mezinárodního dne žen sahají do Spojených států amerických poloviny 19. století. V roce...
březen 06, 2024 971
Krystaly jsou mistrovskými díly přírody. Jejich tajuplný třpyt okouzluje člověka od nepaměti....
únor 28, 2024 1051
Snad nejpozoruhodnějším tvorem jdoucím tiše ve stopách člověka je kočka. Historie jejího vztahu s...
PODPOŘTE NAŠÍ PRÁCI A ZAŠLETE NÁM FINANČNÍ DAR, VELICE DĚKUJEME.
2201380141/2010. Pro platby ze zahraniční: FIO Banka, a.s.
IBAN: CZ7720100000002201380141

NEBO PŘES PAYPAL třeba 111,- nebo 222,- Kč

Nejčtenější články na našem portálu osobního rozvoje

16 květen 2020 2018649
Věřím, že každý se někdy zarazil nad "časem", tedy lépe řečeno nad čísly na hodinách, která na...
4 listopad 2019 515380
Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici,...
20 září 2023 456784
Naše jméno nás representuje na veřejnosti a je do jisté míry i naší vizitkou. Každé jednotlivé...
1 prosinec 2020 292793
Nauka o číslech nebo-li numerologie je prastará opravdu zajímavá věda. Možná právě proto byla po...
28 září 2023 282290
1. Změna spánkových vzorců: nervozita, horká chodidla, přerušovaný spánek Pocit únavy po probuzení...
3 říjen 2023 272745
Byla roztěkaná, utahaná a kafe pila neúměrně rychle. Prý musí brzy jít, protože na ni doma čeká...
6 říjen 2023 259252
Ekzémy vyjadřují náš VNITŘNÍ ZÁPAS mezi tím počem toužíme, a tím co ve skutečnosti prožíváme....
13 duben 2020 250808
Pokud opakovaně vídáte čísla 11, 111 nebo 1111, je pro to důvod. Nejčastějším způsobem, jakým...
3 srpen 2019 249317
Zajímá vás, zda jste byli v minulém životě mužem či ženou nebo příčina smrti, co nás čeká po...
12 prosinec 2020 242775
Obezita znamená z mluvy naší duše nejen POTŘEBU OCHRANY, OBAL STRACHU, ale také ÚTĚK PŘED -...
30 květen 2022 240567
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK - Duchovní příčina Vysokým tlakem trpí lidé, kteří v sobě dusí VELKÝ TLAK....
29 srpen 2021 215098
Každá myšlenka vibruje, každá myšlenka vyzařuje nějaký signál a současně přitahuje jí odpovídající...
7 leden 2018 206507
O konceptu dvojplamenů toho bylo napsáno hodně a koluje mnoho názorů a přesvědčení. Zdá se, že...
30 září 2019 188060
Mohlo by se zdát, že čísla na dveřích jsou abstraktní, kromě základní orientace nic neznamenající...
17 září 2020 186455
V dnešní době snad už neexistuje jediná žena, která by neměla nějaké "ženské problémy". Čím je to...
27 srpen 2020 184247
Většinu mužů přitahují silné ženy. Někdo si na ni troufne jiný jen tak z povzdálí kouká a...
6 prosinec 2018 176593
Jste štíhlá, cvičíte, držíte dietu, ale stále nemůžete zhubnout velké břicho ? KDE JE CHYBA? Náš...
23 září 2019 166648
"To, čím jsi, záleží na třech faktorech:na tom, co jsi zdědil, co z tebe udělalo tvé okolí a co...
25 listopad 2020 163276
Často se dva dospělí dají dohromady a jenom donekonečna přehrávají svá dětská dramata. Poměrně...
13 srpen 2022 161044
Tak jak nic v životě není náhoda, není ani náhoda, že žena porodí syna. Tím, že žena přivede na...
24 květen 2018 142681
Každý z vás jistě ví, jaký se píše rok, nyní, když dávám dohromady tento článek, jsme na sklonku...
20 červenec 2022 128131
Když muž skutečně miluje a otevře své srdce ženě, měla by žena o jeho zranitelné srdce pečovat a...
21 květen 2020 124495
OBKLAD Z JABLEČNÉHO OCTA: – Vezměte si bavlněný ručník nebo nějaký hadřík a namočte ho v...
29 červenec 2022 122445
MIGRÉNY a bolesti hlavy nebo-li náš PAPIŇÁK V HLAVĚ - DUCHOVNÍ PŘÍČINA Bolest z fyzického hlediska...