Miroslav Zelenka: Pozitivní a negativní složka ega

Lidská bytost, jak ji většinou chápeme, neboli člověk-pozemšťan, je bytost, která má lidské rodiče, tj. rodiče, kteří se narodili na planetě Zemi. Duše inkarnující se do lidského těla může být jak pozemská, tak i mimozemská. I zde je vhodné si definovat, co je duše pozemská a co mimozemská. Pozemská duše je duše, která v minulé inkarnaci byla inkarnovaná do pozemšťana a mimozemská duše je duše, která byla v minulém životě v těle mimozemské bytosti, což mohl být nejen mammaloid (humanoid savčího typu), ale i například reptiloid (humanoid, který není savec). Dokonce se může jednat i o duše bytostí, které jsou i mimo tyto dvě formy. Forma života v předcházející inkarnaci logicky významně ovlivňuje charakteristiku i život každého člověka prostřednictvím návyků ukotvených v osobním morfogenetickém poli. Není pochyb, že i výrazná různorodost forem pozemšťanů a tím i výrazná různorodost návyků obsažených v osobních morfogenetických polích může působit velké problémy při přechodu duše do formy a prostředí zcela odlišného od předchozího života. Tento možná rozsáhlý úvod je důležitý pro to, abychom si uvědomili, jak náš současný život a naše ega mohou být ovlivněna minulými inkarnacemi, aniž budeme uvažovat o karmických příčinách našeho chování a našich činů.

Vše je polaritní

Podle základního principu Teoversa je vše polaritní tzn., že polaritní je i lidská bytost.  Z jednoho zorného úhlu můžeme vnímat polaritu jako její hmotnou složku a její nehmotnou složku. Tou hmotnou složkou je tělo a mysl a tou nehmotnou složkou je duše. Zjednodušeně by se dalo říci, že naše komplexní Já se skládá ze dvou já – jednoho hmotného a jednoho nehmotného. Paradoxně (abychom v tom měli trochu zmatek) se to jedno já tj. to hmotné neboli tělo a mysl nazývá ego. A to druhé já se nazývá duše nebo já.  

            Jak už jsem o tom mnohokrát mluvil, velmi často se tato naše dvě já (ego a duše) popisuje tak, že ego je negativní složka a duše je pozitivní složka. A proto je podle těchto názorů potřeba negativní složku neboli ego zničit, eliminovat, co nejvíce potlačit, či alespoň se jím nenechat řídit, či ovlivňovat.

Velká většina lidí si je vědoma pouze svého ega a nevnímá tak svoji duši, z čehož nutně plyne, že se ztotožňuje se svým egem. Nepřipouští si, že by něco takového jako je nehmotná složka lidské bytosti, neboli duše, mohlo existovat.

Podle mého názoru prvním probuzením je okamžik, když si uvědomíme, že jsme duší a ne jenom egem. Duše to je ta nesmrtelná část, která prochází mnoha inkarnacemi, mnoha vtěleními, prožívá mnoho různých životů. Tzn., máme mnoho různých těl, kdežto toto naše konkrétní ego (tělo + mysl) je pouze v jednom jediném životě.

Ačkoli jsou převládající názory, že vše negativní je připisováno egu a vše pozitivní duši, ale podle mého názoru to nemá logiku. Osobní morfogenetické pole, které na nás působí po narození je pole, které jsme si vytvořili v mnoha předcházejících inkarnacích. Vytvářeli jsme si návyky, které na nás teď působí. Kdo je vytvořil? To současné ego nebo ta minulá ega a duše, která procházela všemi inkarnacemi? Karma, která na nás působí v tomto životě, byla vytvořena v předchozích inkarnacích a přináší si ji duše. Dalo by se říci do určité míry, že duše je odpovědná za to, jakou máme karmu, nikoli naše současné ego, i když karmu si samozřejmě vytváříme i v současném životě.

Je však velmi důležité si uvědomit, že polaritní je i ego. Lze to chápat tak (jako model), že naše ego se skládá z pozitivní části ega a z negativní části ega.   A to, co je často uváděno jako “špatná” část naší bytosti, tj. ego, které je všemožně dehonestováno, tak v podstatě je popisována negativní část ega, kterou jsem si dovolil nazvat nego. Takže pozitivní ego můžeme nazvat pego. Pego a nego máme všichni.

A teď se dostávám k tomu, co je vlastním námětem tohoto textu. Dnes už je mnoho lidí, kteří na sobě pracují, meditují a snaží si zvýšit frekvenci vibrací. Dochází však často k určitému nepochopení komplexnosti práce na sobě.

 Opět zjednodušeně (jako jakýsi model) by se dalo říci, že naše pego a nego se střídají v převládajícím působení a podle toho máme dobrou náladu nebo špatnou náladu, tj. jsme pozitivní (šťastní, radostní) nebo negativní (jsme v depresi, jsme až zlí, agresivní). Jednáme podle toho, zda převládá v našem jednání či myšlenkách pego nebo nego. Pod pojmem pego se v těchto souvislostech rozumí část mysli a zrovna tak nego je část mysli. Není úplně přesné to vztahovat i na tělo, i když samozřejmě, zda v naší mysli převládá pego či nego má dost zásadní vliv na stav našeho těla.

Obávám se, že žijeme častokrát v iluzi. Myslíme si, že můžeme dosáhnout stavu, kdy bude převažovat pouze pego (pozitivní část ega), a budeme jednat pouze z pozice pega a budeme neustále láskyplní a šťastní. Nechci říci, že to není možné, ale nikoho takového osobně neznám. Myslím si, že by to bylo výjimečné. Existují lidské bytosti, které se dokážou tzv. odosobnit, takže se nedostávají do stavu, kdy převládá nego, ale obávám se, že se pak nedostávají ani do stavu pozitivního ega.

A to je právě to, na co chci upozornit při práci na sobě. Soustřeďujeme se a zaměřujeme se, abychom co nejvíce vylepšili své pego, abychom dokázali být co nejvíce a co nejdéle milujícími, šťastnými bytostmi. Abychom byli jen láskyplnými zářícími bytostmi, které jen rozdávají lásku, což samozřejmě není špatně.

Obávám se však, že při práci na sobě se nevěnujeme svému negu, že se nevěnujeme jakési kultivaci, zušlechťování nega. Myslím, že je důležité, abychom pracovali na tom, když jsme ve fázi nega řešili dysforii, což je opak euforie, a ne se snažili jenom o to, abychom se silou mcí drželi co nejdéle jenom v euforii. Do fáze převládání nega a s tím spojené dysforie se zákonitě dostáváme ať už vnějšími okolnostmi nebo přirozeným procesem, kdy po určité euforii dochází k dysforii a tento proces je zcela přirozený.

Nedaří se nám udržovat se stále ve stavu převládání pega a stavu euforie. Po té dochází k tomu, že v čím vyšší jsme euforii, tím pak plyne zklamání, že nedokážeme euforii udržet, a dostáváme se do hlubší dysforie a mnohdy až do depresivních stavů. Dostavují se pak myšlenky, že nic nemá smysl, protože když nejsme schopni si udržet euforii, tak jsme nedokonalí, protože nejsme schopni žít radostně a šťastně za všech okolností.  

Podle mého názoru je to opravdu velmi obtížné. V životě jsou prostě věci, které nelze vnímat euforicky. Měli bychom umět s těmito stavy pracovat. Pracovat na příjmu energie. Pracovat na tom, abychom nepůsobili negativně na ostatní lidi, abychom jim nebrali energii, ať už pláčem nebo křikem a agresí, ale také, aby se negace neobracela dovnitř nás.
Bývá určitou chybou, že když jsme v dysforii, tak se snažíme se z ní co nejrychleji stůj co stůj dostat. Co nejrychleji si navodit euforii, přivodit si ji zpět, místo abychom se naučili tuto dysforii zpracovávat.  Abychom se s ní naučili žít, abychom měli nacvičené mechanismy, které nám řeknou – ano, teď mám dysforii, jsem si toho plně vědom, vím, že je to zákonitý proces. Musím se naučit s tím žít, musím přesto být vlídný na ostatní bytosti, tj. přijmout si energii do třetí a do čtvrté čakry a nechat tento stav vědomě plynout. A v neposlední řadě se za tyto přirozené stavy neodsuzovat a na druhé straně nepřisuzovat za každý náš stav dysforie vinu druhým lidem. Oba tyto postupy jsou velmi časté.

Klidně ostatním oznámím, že mám takovýto stav, že mi to bude trvat třeba den nebo dva, ale že pak už to bude dobré. A takto promluvit i k sobě a ne se zatratit a říci si – nejsem dost dobrý, protože nejsem schopen si udržet stále ten stav láskyplné bytosti. To znamená, že je nutné vědomě pracovat se stavem  dysforie. Vědomě pracovat se svojí negativní složkou ega. Uvědomit si, zpracovávat a pochopit, jak a čím se projevuje naše negativní složka ega. U každého člověka se projevuje svým specifickým způsobem. Zjednodušeně řečeno, někdo je agresivní a je aktivní v získávání energie a někdo je depresivní. U většiny lidí je to tak, že ve stavu dysforie jsou spíše agresivní anebo depresivní. Ale jsou přece jen typy lidí, kdy jedna složka převažuje nad druhou. A tak jako se dá pracovat (a mnoho lidí tak pracuje) na tom, abychom v okamžiku, kdy převažuje naše pego byly co nejvíce láskyplnými bytostmi, tak se dá i pracovat na tom, když převažuje nego, abychom byli co nejméně “ponurými” bytostmi.  

Z pohledu uvedených informací jsou velmi zajímavá měření otevřenosti srdeční čakry při stavech pega a nega. Většina měření otevřenosti srdeční čakry se vztahuje k optimálnímu stavu, tj. když jsme ve stavu euforie, což mě právě zaráželo u některých lidí. Změřená otevřenost srdeční čakry například na 90% a přesto jsem u některých lidí s takto změřenou otevřeností čakry vnímal, že v některých situacích a ne zcela výjimečných se nechovali zrovna jako lidé s otevřenou srdeční čakrou. Předpokládám, že něco podobného mohlo zaznamenat i více lidí a mohlo to v nich vzbudit pochybnosti o kvalitě měření. Když jsem pak nechal u těchto lidí změřit otevřenost srdeční čakry ve stavu pega a ve stavu nega a rozdíl byl třeba až 45 % (například ve stavu pega 90%, ve stavu nega 45%), mnohé se mi vyjasnilo.  

 Je dobré, abychom ve stavu pega působili na své blízké co nejméně negativně. Pracovat se na tom dá, jen je důležité si své stavy pega a nega plně uvědomovat. Když jsme v euforii, tak je svět fantastický, všechny milujeme, záříme a lidé nás mají rádi. Když jsme naopak v dysforii, tak máme tendence vidět sebe i celý svět v negativním světle a máme pocit, že je všechno špatně, že i my jsme špatní, protože nedokážeme udržet stále ten stav láskyplných zářících bytostí. Ale podle principu polarity to pravděpodobně ani není stále možné. Zvyšování frekvence vibrací není jen o práci na euforii, ale i na dysforii. Je to i o práci na svém egu, protože nego můžeme a měli bychom zušlechťovat. Měli bychom se v životě chovat tak, aby lidé z našeho chování poznali jaký je náš úmysl a nevykládali si to jinak, protože z toho vzniká mnoho zbytečných nepříjemností.



Miroslav Zelenka - alternativní publicistaAutor: Miroslav Zelenka Zdroj: http://www.miroslav-zelenka.cz

Jsem normální člověk, kterého baví tenis, jízda na kole, plavání, lyžování a hudba. Velmi rád vařím i jím. Skládám si písničky či muziku k meditacím. K mým oblíbeným činnostem patří i konstruování (nástroje, stroje, ale dělal jsem si i konstrukci nábytku do celého bytu).

Zjednodušeně řečeno zajímají mě činnosti, které obsahují tvůrčí prvek. Čím jsem starší, tím se zintenzivňuje můj vztah k přírodě a jsem rád, když mohu být každý den alespoň hodinu v lese. Miluji moře a hory, i když energie moře má na mne blahodárnější účinky. 


Nejnovější články na našem portálu

duben 17, 2024 167
- hojnost přichází, když ji přeješ jiným lidem - hojnost přichází, když neposuzuješ tvorbu druhých...
duben 09, 2024 350
měj pevné, stabilní kořeny /stůj pevně nohama na zemi buď v proudu života /řekni ano životu/...
duben 09, 2024 270
„V podzemí zůstává duch místa, a to i přesto, že kouzlo města nad zemí se často pomalu vytrácí a...
duben 03, 2024 2035
Medicinální nebo někdy také funkční či vitální houby, jsou specifické houby s výjimečnými účinky....
duben 02, 2024 300
Místa záhadná, tajemná či obestřená jistým mystickým nebezpečím přitahovala pozornost člověka...
březen 27, 2024 380
Mnoho lidí věří, že jednorožci existovali. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že žijí někde mimo...
březen 23, 2024 1650
20. 3. 2024 ve 4:07 vstoupí Slunce do Berana, prvního znamení horoskopu a otevře nový roční...
březen 19, 2024 725
Studánky, jezírka, louže...- první zrcadla lidí. Ta nejpřirozenější zrcadla, která člověku dala...
březen 11, 2024 739
Tisíce let lidé věří, že postavení Slunce a planet v okamžiku narození každého jedince značně...
březen 08, 2024 3034
Počátky Mezinárodního dne žen sahají do Spojených států amerických poloviny 19. století. V roce...
březen 06, 2024 970
Krystaly jsou mistrovskými díly přírody. Jejich tajuplný třpyt okouzluje člověka od nepaměti....
únor 28, 2024 1040
Snad nejpozoruhodnějším tvorem jdoucím tiše ve stopách člověka je kočka. Historie jejího vztahu s...
PODPOŘTE NAŠÍ PRÁCI A ZAŠLETE NÁM FINANČNÍ DAR, VELICE DĚKUJEME.
2201380141/2010. Pro platby ze zahraniční: FIO Banka, a.s.
IBAN: CZ7720100000002201380141

NEBO PŘES PAYPAL třeba 111,- nebo 222,- Kč

Nejčtenější články na našem portálu osobního rozvoje

16 květen 2020 2018374
Věřím, že každý se někdy zarazil nad "časem", tedy lépe řečeno nad čísly na hodinách, která na...
4 listopad 2019 515378
Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici,...
20 září 2023 456771
Naše jméno nás representuje na veřejnosti a je do jisté míry i naší vizitkou. Každé jednotlivé...
1 prosinec 2020 292785
Nauka o číslech nebo-li numerologie je prastará opravdu zajímavá věda. Možná právě proto byla po...
28 září 2023 282276
1. Změna spánkových vzorců: nervozita, horká chodidla, přerušovaný spánek Pocit únavy po probuzení...
3 říjen 2023 272737
Byla roztěkaná, utahaná a kafe pila neúměrně rychle. Prý musí brzy jít, protože na ni doma čeká...
6 říjen 2023 259245
Ekzémy vyjadřují náš VNITŘNÍ ZÁPAS mezi tím počem toužíme, a tím co ve skutečnosti prožíváme....
13 duben 2020 250781
Pokud opakovaně vídáte čísla 11, 111 nebo 1111, je pro to důvod. Nejčastějším způsobem, jakým...
3 srpen 2019 249297
Zajímá vás, zda jste byli v minulém životě mužem či ženou nebo příčina smrti, co nás čeká po...
12 prosinec 2020 242771
Obezita znamená z mluvy naší duše nejen POTŘEBU OCHRANY, OBAL STRACHU, ale také ÚTĚK PŘED -...
30 květen 2022 240559
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK - Duchovní příčina Vysokým tlakem trpí lidé, kteří v sobě dusí VELKÝ TLAK....
29 srpen 2021 215094
Každá myšlenka vibruje, každá myšlenka vyzařuje nějaký signál a současně přitahuje jí odpovídající...
7 leden 2018 206493
O konceptu dvojplamenů toho bylo napsáno hodně a koluje mnoho názorů a přesvědčení. Zdá se, že...
30 září 2019 188050
Mohlo by se zdát, že čísla na dveřích jsou abstraktní, kromě základní orientace nic neznamenající...
17 září 2020 186452
V dnešní době snad už neexistuje jediná žena, která by neměla nějaké "ženské problémy". Čím je to...
27 srpen 2020 184243
Většinu mužů přitahují silné ženy. Někdo si na ni troufne jiný jen tak z povzdálí kouká a...
6 prosinec 2018 176587
Jste štíhlá, cvičíte, držíte dietu, ale stále nemůžete zhubnout velké břicho ? KDE JE CHYBA? Náš...
23 září 2019 166641
"To, čím jsi, záleží na třech faktorech:na tom, co jsi zdědil, co z tebe udělalo tvé okolí a co...
25 listopad 2020 163259
Často se dva dospělí dají dohromady a jenom donekonečna přehrávají svá dětská dramata. Poměrně...
13 srpen 2022 161041
Tak jak nic v životě není náhoda, není ani náhoda, že žena porodí syna. Tím, že žena přivede na...
24 květen 2018 142677
Každý z vás jistě ví, jaký se píše rok, nyní, když dávám dohromady tento článek, jsme na sklonku...
20 červenec 2022 128130
Když muž skutečně miluje a otevře své srdce ženě, měla by žena o jeho zranitelné srdce pečovat a...
21 květen 2020 124492
OBKLAD Z JABLEČNÉHO OCTA: – Vezměte si bavlněný ručník nebo nějaký hadřík a namočte ho v...
29 červenec 2022 122442
MIGRÉNY a bolesti hlavy nebo-li náš PAPIŇÁK V HLAVĚ - DUCHOVNÍ PŘÍČINA Bolest z fyzického hlediska...