Lehké, svěží a lahodné dorty mám ráda. A tak jsem se rozhodla sdílet s vámi recept na dort, který je oblíbený u jedlíků pečených dortů. Broskvový dort potěší svojí barvou, chutí, jemností a nadýchaností. Chcete něčím dobrým pohostit svoji rodinu či známé? Broskvový raw dort je skvělá volba.
Co si připravit k výrobě raw dortů?
Z tvůrčích kuchyňských pomůcek:
- mixér (na rozmixování ovoce a oříšků)
- dortovou formu s vyjímatelným dnem
- potravinovou fólii
Jaké suroviny si nakoupit?
Nejdříve si vytvoříte dortový korpus. Ano, pevné základy jsou důležité i při výrobě dortů. :)
- 230 g mandlí,
- 100 g předem namočených datlí
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce tmavého karobu nebo nepraženého kakaa
- špetka soli
Vše řádně rozmixujete, rozdrtíte a spojíte. Vznikne měkké těsto, které krásně vtlačíte do dortové formy. Dortovou formu doporučuji předem potáhnout potravinovou fólií.
Použila jsem dortovou formu průměru cca 24 cm, použijte takovou, jakou máte doma. :)
A co si koupit na krémovou část dortu?
- broskve (já v tomto případě měla vlastní ze zahrádky, i když rozmražené z mrazáku) - celkem tak 5 hrnků
- 2 hrnky kešu oříšků (350g předem namočených na min. 3 hodiny)
- 100 g kakaového másla - rozpustit
- 100 ml citónové štávy
- 1/2 hrnku kokosového oleje - rozpustit
- na oslazení - javorový sirup nebo datlový sirup
- skořice, vanilkový lusk - prášek z něho
- špetku soli
- Předem namočené kešu ořechy slijte, a rozmixujte je bez vody. Vznikne jemná hmota.
- Ke kešu ořechům přidej ovoce, 4 hrnky (v tomto případě broskve), a oslaď je sladidlem. Já sladím minimálně a přidávám špetku soli. Dochuťte tento krém skořicí a vanilkovým práškem.
- Rozpusťte si kakaové máslo a kokosový olej do 42 stupňů. Tento roztok pomalu přilévejte do mixéru s broskvovým krémem. Mixujte pomalu tak, ať se hmota spojí a vznikne našlehaný krém.
- Vzniklý krém teď rozetřete na korpus v dortové formě.
- Vše krásně nazdobte podle nálady - kokosem a goji (viz foto). Dort dejte do chladičky, případně na chvíli do mrazáku. V mrazáku vám dort vydrží 6 měsíců. V lednici vydrží max. 7 dní.
- Přejeme dobrou chuť a věříme, že potěšíte sebe, svou rodinu i přátele.
Tvoření RAW dezertů je radostná záležitost, všem chutnají, jsou lehké a zdravé.
Chuťově překvapí nejednoho jedlíka pečených dortů. A jaké raw dezerty máte rádi vy?