Veronika Kovářová: DESATERO ŠŤASTNÉHO ŽIVOTA

Definice šťastného života je odlišná člověk od člověka. Co je štěstím pro Tebe, neznamená, že musí být štěstím i pro druhého. Co je stejné a platné pro každého, je soubor principů, na základě kterých si tvoříme šťastný a spokojený život. Zde je desatero principů šťastného života.

1. Smiř se se svou minulostí

Zřejmě není člověka, který by si s sebou nenesl nějaké to zklamání z minulosti. To je nesporný fakt, který provází každého na cestě životem. Bez bolesti a zklamání bychom neměli šanci růst jako osobnost, proto i takové situace život někdy předloží. Stačí si uvědomit, za jakých okolností Tě život přinutil povstat ve své síle. Mnohdy bez určité bolesti by nebylo radosti v přítomném okamžiku. Někdy ve prospěch budoucnosti musíme skutečně „zabrat“, abychom se vypořádali s něčím, co nás vzdaluje od vysněné situace, od našeho snu.

Konce a začátky jsou součástí našich životů. Průběh minulosti již nezměníš, co ale můžeš změnit, je Tvůj postoj vůči tomu, co se stalo. Jen tak nebude tato fáze, která Ti ublížila, ovlivňovat Tvoji přítomnost.

Proto se smiř s minulostí, uzavři to a nech to jít.

2. Přestaň se zabývat tím, co si myslí ostatní

Ostatní si budou myslet, co chtějí, a ty to stejně neovlivníš. Je bláznovství snažit se napasovat sebe sama do souladu myšlenek druhého. To je nemožné, a přesto se lidé nechávají zviklat tímto iluzorním nápadem. Urputně se kontrolovat a žít podle názorů ostatních. Ale do jaké míry tyto názory souvisí s realitou a skutečným postojem ostatních, kterým tak lidé nevědomě dovolují, aby ovládali jejich životy? Jedná se pouze o domněnky, které ve většině případů nemají s názory ostatních nic společného. Celá tato anabáze plná domněnek souvisí s určitým typem strachu. Je to fikce, to je celé.

Lidé se kvůli obavám z toho, co by si ostatní mohli myslet, vzdávají vlastních snů. Vytváření scénářů, proč to nejde, je snadnější, než vykročit ze zóny pohodlí a udělali něco, z čeho máme strach.

Proto se přestaň zabývat tím, co si myslí ostatní, a jdi si za svými sny.

3. Čas léčí všechny rány a bolesti

Není snad lepšího léčitele, než je čas. Co s časem velmi úzce souvisí? Trpělivost. Být trpělivý. To je přesně ta schopnost, kterou je třeba se naučit. Nechat věci, ať se dějí svým vlastním tempem. Pokud je vyvíjen vyšší tlak, než je přímo úměrný toku a vývoji událostí, škrtí to i toho nejodolnějšího jedince.

Říká se, že s trpělivostí nejdále dojdeš. Tak proč chvátat? Nechej všemu čas. Co se pak stane? Uvolníš se nejen Ty, ale také vědomě dovolíš, aby se vše potřebné začalo dít tak, jak má, a to bez Tvé kontroly. Nezdravě nastavená kontrola způsobuje podvědomý stres, a to nemá nikdo zapotřebí. Se získaným nadhledem získáš odstup, do celého dění začíná proudit svoboda volby, a ta je zásadní nejen pro Tebe, ale i pro všechny, kteří jsou v situaci jakkoli zainteresovaní.

Proto tomu, co řešíš, nech čas. Uvolníš se a všechno se postupně rozpohybuje. 

4. Za Tvoje štěstí jsi zodpovědný pouze Ty

Podtitulem by mohlo být: Přestaň druhé vinit ze Tvých nezdarů. Každý si utváří podmínky, ve kterých prožívá svůj život. Každý po svém. Záleží na mentálních přesvědčení, na základě kterých se rozhodujeme, co a jak budeme žít. Pravdou je, že toto se děje často nevědomě. Nikdo by si vědomě nepřál dobrovolně šlapat si po štěstí, je to tak? Co pro to udělat? Poznat sebe sama. Sebereflexe je v tomto případě na místě. Poznat, jak vlastně fungujeme a proč.

Pokud lidé cítí křivdu, že za jejich životní podmínky mohou jiní lidé, neskutečně se vzdávají vlastní síly. Ve své podstatě tímto sebelítostivým postojem lidé odevzdávají sílu těm, které viní ze svých neúspěchů. To proto se stává, že se stávají svědky toho, že se druhým plní sny, o kterých sní de facto také sami.

Proto přestaň vinit druhé a převezmi odpovědnost, která patří Tobě.

5. Neporovnávej svůj život s životy ostatních

Jeden neznámý jednou řekl: „Nesrovnávej mou 24. kapitolu života s Tvojí 7. kapitolou.“ Jak můžeš vědět, že to, co žijí druzí, se kterými se srovnáváš, je/by mohlo být rovněž i Tvoje? Lidé často chtějí to, co nemají. To je lidské a logické. Co je na tomto přístupu nebezpečné, když se to zvrtne? Lidé mohou přijít i o to, co mají. Pokud čteš mezi řádky … vděčnost, být vděčný … je to tak. Vděčnost za všechno, co máš, násobí všechno, co máš!

Dalším důvodem, proč se vzdát tohoto neužitečného zvyku – srovnávat se s ostatními – je naprostá nevědomost o jejich životech. Nikdy nemůžeš vědět, jakým bitvám čelí/čelili, aby získali to, co mají a žijí. Nepsaným pravidlem je, že úspěšní lidé čelí životním výzvám s odvahou a odhodláním. Nesrazí je první, druhý atd. neúspěch. Jsou věrní svým snům.

Proto se zaměř na svůj život, jak jej kvalitně žít než plýtvat čas s nějakým srovnáváním.

6. Přestaň tolik o všem přemýšlet

Analýza je dobrá věc pro ekonomiku a byznys, ale život ji nemá rád. Život se rád děje bez zbytečných analytických prověrek. V průběhu života jsme neustále prověřováni, jak jsme schopni udržet se ve své síle, je zkoušena naše odvaha, vůle, ale třeba i intuice a schopnost nadhledu. Život je plný změn a změna není v žádném případě zastřešena naprostou jistotou. Ani nemůže být, pak už by to nebyla změna, ale rutinní akt.

Přehnaná analýza jen celou situaci ztěžuje a lidé tak často zápasí s vymyšleným řešení. Proč? Protože z 99 % vycházejí ze zkušeností z minulosti nebo ze zkušenosti ostatních lidí, a to v neužitečné rovině s neblahou vizionářskou vizí „Co kdyby …“ Pokud se nad vším jenom přemýšlí a není zapojen šestý smysl, chybí spontánnost a za kvalitu rozhodnutí přebírá zodpovědnost strach. Proč? Aby byla 100% jistota úspěchu. Pamatuj, že každá změna, ke které jsi veden, je vždy poprvé. Takže určitá dávka rizika tam bude vždycky, jinak by na Tebe za dveřmi nečekalo něco nového.

Proto přestaň o všem tolik přemýšlet, seber odvahu a jdi si za svým.

7. Více se směj

Kde bychom byli bývali byli, kdyby na světě nebyl úsměv. Jak se říká, s úsměvem jde všechno lépe. Jen si připomeň, co se s Tebou děje, když se usmíváš, když se směješ? Co se Ti vybaví? Jaké myšlenky a pocity Tě zaplaví? To je přesně ten důvod, proč je důležité se více smát. Nejen čas je lékem, ale i smích je velký léčitel. Když radost zaplavuje každou buňku těla, je to velmi osvěžující a léčivý proces pro mysl, srdce i duši.

Zkus se smát a myslet na něco negativního. To nejde. S úsměvem se pojí optimismus, a ten je nejlepším přítelem úspěchu a naplnění. Vidět naše nejbližší se smát, je snad jeden z nejvzácnějších darů, jaký můžeme dostat, ale i dát.

Proto se více směj, aby bylo na světě více radosti.

8. Dělej to, co Tě baví

Zřejmě jedna z nejprofanovanějších vět 21. století, na kterou bys měl znát odpověď, i když Tě vzbudí v půl třetí ráno. Velmi často skloňovaná s pracovním uplatněním tzv. s životním posláním. Ano, nezbývá než souhlasit, ale hodně záleží, jak se to celé uchopí. Praxe a zkušenosti dokazují, že lidé mnohdy dělají to, co je baví, akorát si to pod vlivem chronické nespokojenosti neuvědomují. Podvědomě jsme vedeni k činnostem, které chceme dělat dobrovolně, je to tak? Pakliže se do něčeho nutíme, pak to chce změnit. Jednoduché.

Dělat to, co nás baví, je spojeno i s koníčky. Užívat si volného času smysluplně, abychom plnili vnitřní pohár spokojenosti. Každý spokojený člověk vám vyjmenuje z boku, co dělá rád. Proč? Protože to dělá opakovaně, tyto aktivity jsou jeho srdeční záležitostí.

Čím častěji děláme to, co nás baví, tím více jsme v životě spokojenější.

Proto dělej to, co Tě baví, abys mohl vyprávět.

9. Přestaň si stěžovat

S největší pravděpodobností největším zabijákem štěstí je tendence si stěžovat. Když prší, že nesvítí slunce. Když svítí slunce, že ani nezaprší. A tak pořád dokola, až z toho lidé ocitají v začarovaném kruhu chronické nespokojenosti se vším, co je. Věčně nespokojená mysl nedovolí lidem vnímat nádheru každého dne, oni tu krásu kvůli závoji šedi prostě neuvidí, neuslyší, neucítí. Zbytečně tak přicházet o okamžiky, které se už nikdy nemusí opakovat. Z celé krásy tapisérie vidět černou díru je obvykle znamením, že je něco špatně.

Stěžování úzce souvisí se zaměřením pozornosti a síla pozornosti je mocná. To, na co se zaměřuješ, roste. To je princip manifestace. Chceš si něco splnit? Zaměřuj se na to, co Tě k vysněnému přibližuje.

Proto si přestaň zbytečně ztěžovat život stěžováním si a začni se zaměřovat na to, co se daří!

10. Užívej si života

Všechno vím, chci vědět něco nového. Tady to je: Užívej si života! Začni všechno, co víš, i žít. To je další stupeň poznání, které se učí ovládat mnozí z nás. Žít to, co víme. Vzestup vědomí přichází skrze prožitek.

Pokud se nové informace usadí pouze na teoretické rovině, nedochází k posunu v hmotném světě. Tehdy se rodí přechytralé vědomí, které trpí syndromem dokonalosti. Aby došlo k posunu ve hmotě,musí dojít ke změně na mentální rovině tzn. – začít přemýšlet jinak než dosud, začít vše poznané žít. Např. vidět krásu celé tapisérie.


Autorka článku: Veronika Kovářová – koučka a motivační mentorka pro ženy – www.veronika.vision

Věnuji se koučinku a motivačnímu mentorinku. Svou přidanou hodnotu vnímám v rozvoji osobnosti tím směrem, kam směřuje niterná část každého z nás, a sice k pocitu celkového vnitřního naplnění.

Síla transformačního procesu je výsledkem dlouhodobého a upřímného hledání. Naprosté odevzdání se novému směru je nezbytnou součástí.
S ohledem na své nejvyšší hodnoty věnuji prioritně pozornost rovnováze ve svém životě, což mi umožňuje harmonicky propojovat své zájmy v osobním i pracovním životě.

Miluji cestování, sdílení zážitků a zkušeností s podobně naladěnými lidmi a vždy vítám možnost, jak se nechat inspirovat či inspirovat druhé.

FB page: Veronika Kovarova Sebekoučink



Nejnovější články na našem portálu

duben 17, 2024 144
- hojnost přichází, když ji přeješ jiným lidem - hojnost přichází, když neposuzuješ tvorbu druhých...
duben 09, 2024 346
měj pevné, stabilní kořeny /stůj pevně nohama na zemi buď v proudu života /řekni ano životu/...
duben 09, 2024 263
„V podzemí zůstává duch místa, a to i přesto, že kouzlo města nad zemí se často pomalu vytrácí a...
duben 03, 2024 2034
Medicinální nebo někdy také funkční či vitální houby, jsou specifické houby s výjimečnými účinky....
duben 02, 2024 296
Místa záhadná, tajemná či obestřená jistým mystickým nebezpečím přitahovala pozornost člověka...
březen 27, 2024 377
Mnoho lidí věří, že jednorožci existovali. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že žijí někde mimo...
březen 23, 2024 1643
20. 3. 2024 ve 4:07 vstoupí Slunce do Berana, prvního znamení horoskopu a otevře nový roční...
březen 19, 2024 722
Studánky, jezírka, louže...- první zrcadla lidí. Ta nejpřirozenější zrcadla, která člověku dala...
březen 11, 2024 734
Tisíce let lidé věří, že postavení Slunce a planet v okamžiku narození každého jedince značně...
březen 08, 2024 3034
Počátky Mezinárodního dne žen sahají do Spojených států amerických poloviny 19. století. V roce...
březen 06, 2024 968
Krystaly jsou mistrovskými díly přírody. Jejich tajuplný třpyt okouzluje člověka od nepaměti....
únor 28, 2024 1037
Snad nejpozoruhodnějším tvorem jdoucím tiše ve stopách člověka je kočka. Historie jejího vztahu s...
PODPOŘTE NAŠÍ PRÁCI A ZAŠLETE NÁM FINANČNÍ DAR, VELICE DĚKUJEME.
2201380141/2010. Pro platby ze zahraniční: FIO Banka, a.s.
IBAN: CZ7720100000002201380141

NEBO PŘES PAYPAL třeba 111,- nebo 222,- Kč

Nejčtenější články na našem portálu osobního rozvoje

16 květen 2020 2018056
Věřím, že každý se někdy zarazil nad "časem", tedy lépe řečeno nad čísly na hodinách, která na...
4 listopad 2019 515376
Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici,...
20 září 2023 456760
Naše jméno nás representuje na veřejnosti a je do jisté míry i naší vizitkou. Každé jednotlivé...
1 prosinec 2020 292776
Nauka o číslech nebo-li numerologie je prastará opravdu zajímavá věda. Možná právě proto byla po...
28 září 2023 282258
1. Změna spánkových vzorců: nervozita, horká chodidla, přerušovaný spánek Pocit únavy po probuzení...
3 říjen 2023 272733
Byla roztěkaná, utahaná a kafe pila neúměrně rychle. Prý musí brzy jít, protože na ni doma čeká...
6 říjen 2023 259239
Ekzémy vyjadřují náš VNITŘNÍ ZÁPAS mezi tím počem toužíme, a tím co ve skutečnosti prožíváme....
13 duben 2020 250763
Pokud opakovaně vídáte čísla 11, 111 nebo 1111, je pro to důvod. Nejčastějším způsobem, jakým...
3 srpen 2019 249281
Zajímá vás, zda jste byli v minulém životě mužem či ženou nebo příčina smrti, co nás čeká po...
12 prosinec 2020 242770
Obezita znamená z mluvy naší duše nejen POTŘEBU OCHRANY, OBAL STRACHU, ale také ÚTĚK PŘED -...
30 květen 2022 240547
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK - Duchovní příčina Vysokým tlakem trpí lidé, kteří v sobě dusí VELKÝ TLAK....
29 srpen 2021 215087
Každá myšlenka vibruje, každá myšlenka vyzařuje nějaký signál a současně přitahuje jí odpovídající...
7 leden 2018 206487
O konceptu dvojplamenů toho bylo napsáno hodně a koluje mnoho názorů a přesvědčení. Zdá se, že...
30 září 2019 188042
Mohlo by se zdát, že čísla na dveřích jsou abstraktní, kromě základní orientace nic neznamenající...
17 září 2020 186448
V dnešní době snad už neexistuje jediná žena, která by neměla nějaké "ženské problémy". Čím je to...
27 srpen 2020 184241
Většinu mužů přitahují silné ženy. Někdo si na ni troufne jiný jen tak z povzdálí kouká a...
6 prosinec 2018 176584
Jste štíhlá, cvičíte, držíte dietu, ale stále nemůžete zhubnout velké břicho ? KDE JE CHYBA? Náš...
23 září 2019 166636
"To, čím jsi, záleží na třech faktorech:na tom, co jsi zdědil, co z tebe udělalo tvé okolí a co...
25 listopad 2020 163249
Často se dva dospělí dají dohromady a jenom donekonečna přehrávají svá dětská dramata. Poměrně...
13 srpen 2022 161038
Tak jak nic v životě není náhoda, není ani náhoda, že žena porodí syna. Tím, že žena přivede na...
24 květen 2018 142676
Každý z vás jistě ví, jaký se píše rok, nyní, když dávám dohromady tento článek, jsme na sklonku...
20 červenec 2022 128129
Když muž skutečně miluje a otevře své srdce ženě, měla by žena o jeho zranitelné srdce pečovat a...
21 květen 2020 124490
OBKLAD Z JABLEČNÉHO OCTA: – Vezměte si bavlněný ručník nebo nějaký hadřík a namočte ho v...
29 červenec 2022 122436
MIGRÉNY a bolesti hlavy nebo-li náš PAPIŇÁK V HLAVĚ - DUCHOVNÍ PŘÍČINA Bolest z fyzického hlediska...