Radka Svobodová: SPASITELSKÝ KOMPLEX A ZDRAVÉ HRANICE

Pokud jste někdy měli spasitelský komplex, tak víte, že jeho vymýcení z našeho života si žádá dlouhou a náročnou práci, dostatek jasnosti, a hlavně schopnost naučit se říkat „ne!“.

Při každé zkoušce nastavování hranic narážíme na manipulátora, který nás učí reagovat na nezdravé podmínky stále citlivěji a nekompromisněji.

Člověk, který manipuluje, se neskrývá jen pod rouškou psychopata a nereaguje jen otevřenou agresí, často je manipulace skrytá a rafinovaná a převlečená do role oběti. Oběť je závislá na reakcích svého okolí a získává energii tím, že na sebe neustále obrací pozornost.

Dokud máme spasitelský komplex, jsme ochotni tuto pozornost oběti věnovat v rámci svého vlastního uspokojení a pocitu důležitosti. Už ve školce nás přece učili, že máme ostatním lidem pomáhat. Cítíme se naplnění a naší existenci to dává smysl, dokud nezačneme pociťovat syndrom vyhoření. Jakmile prokoukneme tuto nebezpečnou hru, uvědomíme si, že pro závislého člověka i pro nás je slovo „NE“ klíčovým řešením k léčení pokřiveného vztahu.

V tu chvíli se odvážíme přestat dávat oběti pozornost a nastavit svou hranici. Reakce z druhé strany je přirozeně téměř vždy nepříjemná, oběť, která byla zvyklá jako malé dítě dostávat svoji „dávku“ pozornosti a energie, se nyní cítí ukřivděná a má pocit, že jí berete něco, co jí právem náleží.

Začne proto hrát svůj boj o energii. Strategie jsou různé, například vás začne vinit z nedostatku citlivosti, vzbuzovat ve vás dojem, že jste ten největší nevděčník na světě, začne být pasivně agresivní nebo vznikne otevřený konflikt.

V této chvíli přichází rozhodující okamžik. Nesmíte v sobě nechat vyvolat pocity viny, lítosti, ani se začít bát. Pokud cítíte hněv, je to v pořádku, a to je přesně energie, kterou můžeme vzít a transformovat ji v novou jasnost a sílu v podobě posunutí své hranice směrem ke svému centru. Síla, povstávající z takového činu, přináší více ukotvení, sebevědomí a pocit vlastní hodnoty.

Nepotřebujeme být závislí na tom, jak nás hodnotí naše okolí, nemusíme být hodnou maminkou pro každou nešťastnou duši. Lidé si někdy nejvíce pomohou tím, že nechají ostatní být, ať své problémy zvládnou sami.

Spasitelský komplex je kolektivní program naší kultury a je potřeba jej vymýtit, jinak zde budou stále oběti a viníci, chudáci a pachatelé, hladoví a přesycení. Každý může začít sám u sebe, ve vlastní rodině, ve svém nejbližším okolí.

Takto se můžeme dočkat otevřenější komunikace mezi lidmi a zdravější společnosti.


Autorka článku: Radka Svobodová http://www.moje-vztahy.cz/

Jsem lektorkou osobního rozvoje, poradkyní v oblasti partnerských vztahů, zabývám se také transpersonální psychologií, scenar terapií a reflexní terapií. 
Vystudovala jsem gymnázium, pracovala jako vychovatelka na ZŠ pro neslyšící, poté jsem se vydala na 4 letou pouť po jižní Evropě, kde jsem objevovala svůj vnitřní svět na odlehlých místech ve spojení s přírodou. 
Meditace, výklad snů a práce s tarotovými symboly pomohly k prohloubení mojí intuice a sebepoznání. Absolvovala jsem řadu kurzů osobního rozvoje (např. kurz komunikace s 
R. Telvákovou, kurzy dr. Savčenka, holistické workshopy s D. Cadenazzim) a otevřela si v Brně svoji praxi osobního poradenství a scenar terapie. 
V Brně jsem také navštěvovala kurzy tantry pro ženy a vedla ženské kruhy. 
Se svým přítelem pořádám v ČR i na Slovensku přednášky a semináře na téma partnerské vztahy a komunikace. Věnuji se tématům emocí, závislostí, strachu, viny, lásky, oběti.
Pomáhám lidem hledat nová řešení a úhly pohledu v různých životních situacích. 
Mám schopnost nahlížet pod povrch a pojmenovat skryté souvislosti. 
Své klienty vedu do hloubky, do oblasti prožívání emocí a těla, kde díky vědomé přítomnosti dochází k uvolnění zablokovaných pocitů a vzpomínek a k jejich transformaci. Mým cílem je vést klienty k vědomému životu v přítomnosti a vnitřní svobodě. 
Baví mě objevování souvislostí mezi vnitřním světem lidské mysli a vnější realitou. 
Miluji zpěv a hraní na hudební nástroje, 
tanec, malování a přírodu. 
Společně s přáteli žijeme na středním Slovensku uprostřed přírody, v komunitě zaměřené na rozvoj vědomí. 
Hraji a zpívám v hudebním seskupení Tóny Brány.