Adéla Chytilová: Samota může být lék

Samota není zlá, je to jen způsob, jak se sblížit sám se sebou. 

Vždy jsem se samoty bála. Byla pro mě symbolem úzkosti, nudy a prázdnoty.Připadala jsem si sama, když jsem měla být bez druhých. Neuměla jsem samotu správně pochopit ani využít. Děsila mě. 

Nesebeláska je příčinou strachu ze samoty

Stává se to každému z nás, sedíme doma a padá na nás depka. V televizi nic není, internet jsme probrouzdali stokrát a stále nám něco chybí. Aktivit je spousta, ale samotným se nám nechce. Potřebujeme někoho k sobě, abychom měli chuť být aktivní. Zatímco se litujeme, čas běží a my máme pocit, že náš život je prázdný. To prázdno uvnitř nás se jmenuje nesebeláska.

Když nemáme rádi sami sebe, nebaví nás být ani ve své vlastní společnosti. Je to logické, když někoho nemusíte, čas strávený s ním vás obtěžuje nebo vyčerpává. Stejně tak se cítíme, když našim jediným společníkem jsme my sami. Jsme závislí na pozornosti druhých a je nám lépe jedině v případě, když my naši pozornost zase věnujeme někomu jinému. Je to tím, že zapomínáme na své pocity a mysl se zabaví, už nás netýrá nudou. 

Proč ale potřebujeme vnější elementy, abychom se cítili uspokojeni? 

Kdo žije z vnějšku, nikdy nebude uvnitř naplněný. Je to prosté, pokud mě potěší až přítomnost další osoby, dávám si tím podmínku, že spokojená budu jedině, když bude nablízku. To je ale velmi ošemetné, protože v momentě, kdy se ta osoba vzdálí, prožiju utrpení. Pokud potřebujeme ke štěstí někoho/něco, vždy budeme otrokem vnějšího světa. Osho říká krásnou větu: pokud máš uvnitř klid a harmonii, okolo tebe může být bouřka i hurikán, ale ty zůstaneš stále klidný. Toto je to pravé a moudré umění, vybudovat si v samotě a uvnitř sebe takovou lásku, pochopení a radost, že i když se okolo mě cokoliv změní, budu stále v pohodě. Žít občas v naprosté samotě, nám dává možnost naučit se být si nejbližším společníkem a užívat si to. 

Co takhle dát si rande sám se sebou? 

Zní to ujetě? Možná ano, ale vyzkoušejte to! Udělat si plán jen sám se sebou, povídat si, obejmout se, pochválit se, vyrazit na výlet, udělat si sváteční jídlo, potěšit se dortíkem nebo jen spát hodiny a hodiny, cokoliv, co byste si chtěli dopřát s někým jiným, změňte na plán jen se sebou. Může to být první krok k přijímání samoty jako něčeho bezpečného a zdravého. Držím palce :-) 


Adéla ChytilováAutorka článku: Adéla Chytilová www.sebe-laska.cz Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Jsem nadšená lektorka pozitivního přístupu k životu. Věnuji se sebelásce a naučím Vás, jak opět najít sami sebe. Jako své poslání vnímám pomáhat druhým objevovat jejich ztracené JÁ, učím je naslouchat svému srdci a hledám v nich jejich přednosti. Pojďme společně měnit stará přesvědčení, která o sobě máte a nauče se, jak přijímat sami sebe s láskou.