Hana Jánská: Diagnostika z očí se prováděla již ve Starověkém Egyptě

Iridologie nebo-li irisdiagnostika je diagnostická metoda, s jejíž pomocí se můžeme dozvědět zajímavé informace o našem těle z oční duhovky.

Iridologie oko psychosomatika diagnostika z očíVychází z předpokladu, že oko je očním nervem propojeno s mozkem a ten tam nahrává informace o našem zdraví. Různé změny a poruchy v organismu se projevují určitými znaky v oční duhovce, na panence nebo v bělmu. V duhovce můžeme najít prohlubně, vyvýšeniny, skvrny i barvy. Podle jednotlivých znaků v určitých místech se dá určit stav orgánu, kterému toto místo odpovídá v oční mapě. Oční mapy vznikaly v různých částech světa nezávisle na sobě, přesto jsou si velice podobné.

Iridologie samozřejmě nenahrazuje lékařské vyšetření. Lékař by měl být vždy na prvním místě. Irisdiagnostika nám však může nabídnout tak trochu jiný pohled na naše tělo, kde vše souvisí se vším a navzájem se ovlivňuje. Používáme holistický přístup k našemu zdraví, nezaměřujeme se pouze na projevy nemocí, ale hledáme pravé příčiny našich potíží.

Jak se provádí vyšetření?

Iridologie oko psychosomatika diagnostika z očíExistují různé metody vyšetřování – někdo se dívá do očí pomocí baterky a lupy. Já dávám přednost vyfocení očí. Fotografie potom stáhnu do počítače, kde je zvětším a díky tomu jsou krásně vidět jednotlivé detaily. Tato metoda se mi zdá lepší i proto, že se fotografie dají archivovat. Když po nějaké době přijde klient na kontrolu, můžeme porovnat staré snímky s novými a snadno zjistit, co se změnilo.

Iridologie je úžasná i tím, že nám pomůže objevit jak naše slabší místa, tak i dispozice k potížím, které by mohly hrozit v budoucnu. Na tato místa můžeme začít včas preventivně působit různými přírodními prostředky nebo úpravou stravy.

Kdy to všechno začalo?

Iridologie oko psychosomatika diagnostika z očíPrvní písemné doklady o diagnostice z očí pocházejí ze Starověkého Egypta. V Gíze byly nalezeny dva papyry, jejichž autorem byl lékař a kněz faraona Tutanchamona El Aks. Tato metoda se rozšířila i do Babylonu, Tibetu a Indočíny.

První písemný doklad z Evropy pochází z roku 1690 a jeho autorem byl Filip Meyens. Po něm přišli další lidé a lékaři, zabývající se touto metodou. Dnes se iridologie používá po celém světě.

Co naznačují barvy v očích?

Iridologie oko psychosomatika diagnostika z očíZákladní barva očí je modrá nebo hnědá. Pokud jsou oči zelené, šedé, oříškové nebo třeba béžové, tak to znamená, že přes základní barvu se nám přidala ještě jiná barva, která způsobila přebarvení. Když například vyfotíme zelené oko a fotografii zvětšíme, zjistíme, že základ duhovky je modrý, ale v některých částech se objevuje žlutá barva. Čímž vzniká na první pohled zelená.

V očích se objevují různé skvrny a barvičky. Jistě už jste u někoho viděli v modrých očích hnědé flíčky. Mohou se ukázat i jiné barvy, již zmíněná žlutá, oranžová, béžová nebo bílá. Barvičky nám mohou naznačovat oslabení některých orgánů nebo třeba sklon k zánětům. Co jednotlivé barvy znamenají a ještě mnohem více se dozvíte v našem pořadu o irisdiagnostice, který pro vás právě připravujeme. Myslím, že se máte na co těšit :)


Autorka článku: Hana Jánská, bylinkářka www.bylinyprovas.cz tel. 606 871 335

Hana Janska bylinky iridologie herbar diagnostika z očíJmenuji se Hana Jánská. Vystudovala jsem 1. Školu přírodní medicíny. Zabývám se irisdiagnostikou (více se dočtete v článku iridologie níže), bylinami a poradenstvím v oblasti zdraví. Miluji přírodu i bylinky a stále více mě fascinuje jejich moc.

Snažím se své znalosti, ale i svou lásku k přírodě předávat dál pomocí článků, přednášek i rozhovorů. Od ledna 2019 vyučuji fytoterapii na Škole přírodní medicíny Kamaté. Občas mě můžete slyšet i v Radioporadně Českého rozhlasu HK. Těším se na setkání s každým, kdo ke mě přijde na konzultaci, neboť každý je něčím neobyčejný a vyjímečný. 

Motto: "Naše zdraví je to nejcennější, co máme."